Companiile care fac achiziții în sănătate solicită diminuarea cuantumului penalităților

Companiile specializate în achiziții publice pentru sistemul de sănătate solicită diminuarea cuantumului penalităților aplicate, până la 0,1% pentru o zi de întârziere a livrării mărfurilor, și până la 5%, pentru refuzul de mai livra marfa. În prezent, pentru nelivrarea produselor agentului economic i se aplică o penalitate de 50% din costul lotului. Iar dacă întârzie cu livrarea, amenda constituie 1%, din lot, pentru fiecare zi de întârziere, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru, solicitările au fost făcute în cadrul grupului de lucru privind eliminarea constrângerilor în activitatea antreprenorială. Aceștia vor să beneficieze de aceleași condiții preferențiale la procurarea produselor medicamentoase de care se bucură în prezent Centrul de achiziții centralizate în sănătate, care achită penalități de 10 ori mai mici pentru nerespectarea acelorași prevederi ale contractelor.

Reprezentanții business-ului susțin că actualele penalități sunt drastice din partea statului și pot duce la creșterea prețurilor pentru produsele livrate sistemului de sănătate. Totodată, crește riscul reducerii numărului de agenți economici doritori să facă achiziții pentru instituțiile medicale.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că mulți agenți economici din domeniu, participanți la achiziții publice în sănătate, sunt iresponsabili, iar statul nu poate risca atunci când este vorba despre medicamente vitale pentru sănătatea unor pacienți. Ministerul va prezenta, în termen de două săptămâni, Consiliului Economic viziunea pe marginea propunerilor mediului de afaceri, după care Consiliul va convoca o nouă ședința pentru a formula o opinie consolidată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.