Comitetului Confederal a acceptat cererea de eliberare a preşedintelui Confederaţiei Sindicatelor, Leonid Manea
Comitetului Confederal a acceptat în unanimitate cererea de eliberare a Preşedintelui Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din R.Moldova (CNSM), Leonid Manea.
Potrivit preşedintelui Comitetului Republican al sindicatului construcţii automobile şi maşini agricole, Boris Babici, la şedinţa Comitetului de joi, 1 ocrombrie, au participat 27 din 30 de preşedinţi de ramură. Una din chestiunile discutate a fost cererea de eliberare din funcţia deţinută, după expirarea concediului legal, a lui Leonid Manea, pe motiv de sănătate. Toţi preşedinţii sindicatelor de ramură au votat în unanimitate pentru satisfacerea cererii de eliberare din funcţie a lui Manea şi executarea interimatului de către vicepreşedintele CNSM , Oleg Budza, până la 5 noiembrie, când va fi convocat Consiliul Republican al Sindicatelor.
Acum trei zile, 5 preşedinţi ai sindicatelor de ramură i-au cerut demisia lui Leonid Manea, pe care îl învinuiesc de acţiuni în defavoarea mişcării sindicale, de relaţii nesănătoase din interiorul Confederaţiei şi de vânzarea patrimoniului. Persoane care au participat la acea întâlnire din biroul preşedintelui CNSM susţin că Manea a cerut să nu fie eliberat, să fie lăsat să activeze în cadrul Holdingului Moldsindbalneotur sau la Institutul Muncii în calitate de vicedirector. În aceeaşi zi, Manea a scris cerere prin care a solicitat concediul legal cu ulterioara sa demisie. Între timp, el şi-a luat şi un concediu medical.
În anul 2001, Leonid Manea a creat sindicatul de alterativă - Confederaţia Sindicatelor Libere „Solidaritatea” (CSLS). Acest sindicat s-a detaşat de Confederaţia Sindicatelor din R. Moldova (CSRM). În timp ce „Solidaritatea” susţinea că s-a desprins de CSRM din cauza unor implicaţii dubioase financiare ale liderilor de atunci ai mişcării sindicale, CSRM declara că noua mişcare sindicală a fost creată pentru a susţine partidul comuniştilor ajuns la putere.
Peste 7 ani „Solidaritatea”, a „înghiţit” aproape majoritatea sindicatelor de ramură. Într-un final, cele două organizaţii sindicale au fuzionat. Lider a rămas Leonid Manea, iar poreşedintele CSRM, Petru Chiriac, a devenit unul din locţiitorii săi.
La momentul fuzionării, în 2007, „Solidaritatea” numara peste 400 mii de membri şi avea 28 de sindicate ramurale. În acelaşi timp, CSRM avea 300 de mii de membri şi 7 sindicate ramurale, inclusiv invăţământ, medicină şi micul business.