Comitetul PARE 1+1 a acceptat spre finanţare 66 de proiectele investiţionale

Comitetul de Supraveghere a programului PARE 1+1 a acceptat spre finanţare nerambursabilă 66 de proiectele investiţionale, propuse de moldovenii migranţi sau rudele acestora de gradul I, transmite IPN.

Potrivit Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova, care gestionează programul, proiectele acceptate spre finanţare vizează investiţii cumulative de circa 46 mln lei, iar suma granturilor solicitate este de 12 mln lei. Astfel, se estimează că 1 leu solicitat în cadrul „PARE 1+1” ar putea atrage după sine circa 5 lei investiţi în economie.

Analiza cererilor de finanţare denotă că lucrătorii migranţi moldoveni care doresc să investească remitenţele în propria afacere au muncit preponderent în Italia – 40% şi Rusia  –  15%. Ei preferă să investească economiile acumulate în agricultură: sere, depozite frigorifice, ferme de animale; în industrie: deschiderea unor brutării, mici întreprinderi de  producere a materialelor de construcţie, a mobilei, brichetelor din biomasă; precum şi în sfera serviciilor: turism, construcţii. Majoritatea cererilor au parvenit din zona Centru a republicii (55%). Din municipiul Chişinău sunt 13%.

În cadrul programului „PARE 1+1” lucrătorii migranţi şi rudele acestora de gradul I beneficiază de consultanţă şi informare privind oportunităţile de dezvoltare a unei afaceri. Formula de finanţare în cadrul programului presupune că fiecare leu investit de participanţi este suplimentat de către stat cu 1 leu, dar nu mai mult de 200 de mii lei la o afacere. Bugetul pentru 2013 este de  32 mln lei.

În anii 2011- 2012, la etapa-pilot a programului, au fost  finanţate 124 de proiecte investiţionale. Suma granturilor acordate a constituit 22,5 mln lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.