Comisionul de garantare propus pentru Programul „Prima casă” este de 0,5%

Ministerul Finanțelor publică pentru consultări publice proiectul ordinului cu privire la stabilirea comisionului de garantare care va fi aplicat în cadrul Programului de stat „Prima casă”, transmite IPN.

Comisionul de garantare se propune în mărime de 0,5% anual din soldul  garanției de stat. Comisionul respectiv ar urma să fie aplicat pe parcursul anilor 2018-2019. Băncile finanțatoare vor transfera trimestrial comisionul de garantare către Organizația  pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), prin intermediul căreia se va realiza Programul.

Data de lansare a Programului, precum și băncile creditoare urmează să fie anunțate în curând. Statul și-a sumat angajamentul de a garanta 50% din soldul creditului ipotecar acordat. Programul va fi aplicabil pe tot teritoriul țării. Prețul locuințelor nu poate depăși un milion de lei, iar creditele ipotecare acordate de bănci sunt pe un termen de cel mult 25 de ani. Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale nete ale familiei.

Secretarul de stat la Ministerul Finanțelor, Iurie Cicibaba, spune că cel mai mare avantaj al acestui program este faptul că locuința poate fi luată în ipotecă dispunând de doar 10% din sumă. Pe piață băncile lucrează cu prima rată de 30-40% din costul locuinței.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.