Comisioanele pe piaţa valutară sunt calificate de un economist drept instrument de escrocare a clienţilor
Perceperea comisioanelor pe piaţa valutară a Moldovei este un truc practicat de unii proprietari ai caselor de schimb pentru a escroca eventualii clienţi, a declarat pentru Info-Prim Neo economistul Veaceslav Ioniţă.
Potrivit lui, proprietarii caselor de schimb valutar, mizând pe faptul că oamenii nu sunt prea atenţi, afişează un curs avantajos şi, într-un mod mai puţin vizibil, comisionul pe care-l percep. Anterior, spune aceeaşi sursă, pentru a induce în eroare potenţialii clienţi, erau folosite alte „şmecherii”: se adăuga un „zero” între cifrele valorii ratelor de schimb sau se schimba ordinea încetăţenită a valutelor de referinţă.
Legislaţia R. Moldova permite, de mai bine de 10 ani, perceperea de către casele de schimb valutar a comisioanelor, însă proprietarii lor sunt obligaţi să le afişeze clar şi la loc vizibil. Mai mult ca atât, perceperea comisionului este legală doar în cazul în care este anunţată pe foaia cu ştampilă din faţa ghişeului, nu doar pe panoul din stradă, iar casierul este obligat să anunţe clientul în prealabil. În cazul în care aceste cerinţe nu sunt respectate, clientul este în drept să ceară restituirea banilor sau să reclame conflictul la Banca Naţională, care poate aplica sancţiuni.
Deşi în majoritatea ţărilor europene casele de schimb valutar practică perceperea comisioanelor, în Moldova această tradiţie nu a prins din cauza „sărăciei moldovenilor”, dar şi din raţionamente economice, în special de teama concurenţei, susţine Ioniţă. Mai mult ca atât, susţine el, proprietarii caselor de schimb valutar operează o diferenţă mică între cursurile de vânzare şi de cumpărare a valutelor. Din perceperea acestei marje, casele de schimb valutar au un profit foarte mic, ce se compensează în schimb prin rulajul mare de pe piaţă valutară.
Responsabilul de presă din cadrul BNM, Rodica Teleucă, a declarat pentru Info-Prim Neo că orice bancă comercială este în drept să stabilească perceperea şi mărimea comisionului la operaţiunile de schimb valutar, neexistând un plafon prevăzut de legislaţie în acest sens.
Totodată, Teleucă a precizat că legislaţia actuală a suspendat marja fixă, de 3 la sută, între cursul de vânzare şi cel de cumpărare a valutei, cu toate acestea, actualmente, casele de schimb valutar nu o depăşesc.