Comisia vetting, creată în luna iunie a acestui an, începe audierea judecătorilor Curții Supreme de Justiție și a candidaților la funcția de judecător al CSJ care au depus actele necesare, transmite IPN.
Ulterior, Comisia va evalua candidații la funcția de membru al CSM care au depus dosarele după 1 septembrie 2023, membrii Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor și ai Colegiului disciplinar din cadrul CSM, judecătorii din funcții-cheie (președinții și vicepreședinții de instanțe) și judecătorii Curților de Apel, precizează Ministerul Justiției.
Până la Comisia vetting, Comisia pre-vetting, care și-a început activitatea în aprilie 2022, a evaluat candidații la funcția de membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor care au depus dosarele până la 1 septembrie 2023. Acum au loc audierile repetate ale candidaților care au picat evaluarea și au contestat deciziile Comisiei pre-vetting. După reevaluarea candidaților, Comisia pre-vetting își va încheia mandatul.
Urmează o altă Comisie vetiting care va evalua candidații la funcția de membru al CSP care au depus dosarele după data de 1 septembrie 2023, procurorii din funcții-cheie din cadrul Procuraturii Generale, procurorii din cadrul procuraturilor specializate, cum ar fi Procuratura Anticorupție și PCCOCS. De asemenea, vor fi evaluați procurorii-șefi ai procuraturilor teritoriale și adjuncții acestora, precum și membrii Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor și ai Colegiului de disciplină și etică din cadrul CSP.
Cele două comisii vetting se preconizează să încheie evaluările până la sfârșitul anului 2025.
Judecătorii și procurorii care nu vor trece prin exercițiul de pre-vetting/vetting vor fi evaluați de către Colegiile pentru selecția și evaluarea judecătorilor și procurorilor din cadrul CSM și CSP, după formarea acestora.