Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de guvernator al BNM s-a întrunit în prima ședință

Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de guvernator al Băncii Naționale (BNM) s-a întrunit marți, 6 octombrie, în prima ședință, urmând ca miercuri să fie aleasă conducerea acesteia, ulterior să fie anunțat concursul și condițiile pentru candidați, transmite IPN.

La prima ședință a participat și președintele Parlamentului, Andrian Candu, cel care a propus formarea comisiei. El le-a solicitat membrilor ca în termen de aproximativ o lună să selecteze candidatul sau candidații la funcția de guvernator, el urmând să îi propună plenului Parlamentului.

Legislația nu stabilește condiții pentru selectarea candidatului la funcția de guvernator. Cadrul juridic prevede doar că acesta este propus de șeful legislativului și numit cu votul a cel puțin 51 de deputați. Andrian Candu a declarat că a decis să creeze această comisie pentru a evita politizarea procesului de numire a guvernatorului.

„Deși nu este prevăzut de lege, am inițiat formarea acestei comisii de selectare pentru a vă delega vouă, reprezentanților formațiunilor parlamentare și societății civile, să selectați cei mai buni candidați sau candidat pentru funcția de guvernator”, a declarat Andrian Candu.

Comisia este formată din nouă membri, dintre care patru deputați – câte un reprezentant al fracțiunilor PSRM, PLDM, PDM și PL și cinci reprezentanți ai societății civile, mediului academic și Asociației Băncilor. Andrian Candu a propus ca reprezentanți ai Fondului Monetar, Băncii Mondiale și Delegației UE să participe în calitate de observatori, aceste instituții însă au refuzat, menționând că nu au asemenea împuterniciri. Totuși, după cum a precizat șeful legislativului, un reprezentant al Delegației UE va participe la anumite ședințe. Andrian Candu și-a asumat public angajamentul să propună plenului Parlamentului anume candidatul/candidații care vor fi selectați de comisie.

„Sper că nu este o inițiativă mai mult formală și sper să ne implicăm cu toții în selectarea unei candidaturi potrivite”, a declarat directorul executiv al Expert Grup Andrian Lupușor, membru al comisiei.

Iar Sergiu Gaibu, expert economic la IDIS Viitorul a făcut referire la cadrul juridic insuficient în ceea ce privește desemnarea candidatului la funcția de guvernator BNM, iar acest lucru va permite aplicarea celor mai bune practici internaționale.

„Problemele din sistemul bancar nu sunt simple, de aceea selectarea candidatului trebuie să fie una foarte rapidă și totodată să asigurăm ca majoritatea celor care doresc participarea să reușească să candideze”, a declarat președintele comisiei parlamentare pentru buget, economie și finanțe Ștefan Creangă, totodată membru al comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de guvernator al BNM.

Parlamentul urmează să numească un alt guvernator după ce Dorin Drăguțanu a demisiona la 21 septembrie, invocând presiuni politici. Premierul Valeriu Streleț a declarat însă că demisia guvernatorului a împiedicat semnarea unui memorandum cu FMI, a cărui misiune s-a încheiat la 6 octombrie. Potrivit premierului, numirea unui alt guvernator este una din condițiile pentru continuarea discuțiilor cu FMI. Guvernatorul BNM este numit pentru un mandat de șapte ani. Mandatul lui Dorin Drăguțanu expira în toamna anului 2016.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.