Comisia pentru condamnarea regimului comunist descoperă cazuri de genocid în arhivele MAI
Troica specială a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RASSM), constituită din ministrul de interne, procurorul general şi primul secretar al Partidului Comunist de pe atunci, decidea împuşcarea zilnică de la 50 până la 230 de persoane. Documente ce demonstrează aceste fapte au fost depistate de către membrii Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova, în arhiva Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din R. Moldova. Despre aceasta a comunicat pentru Info-Prim Neo Mihai Taşcă, secretarul comisiei, sâmbătă, 20 februarie, când comisia s-a întrunit într-o şedinţă de lucru.
„În pofida studiilor care au mai fost elaborate, societatea moldovenească nu cunoaşte multe despre regimul totalitar. Echipa mea studiază mişcarea de rezistenţă anticomunistă din Basarabia în perioada postbelică. Mă refer la protestele studenţilor şi intelectualilor din anii 70, care s-au ridicat pentru apărarea valorilor naţionale şi au avut de suferit”, a menţionat membru al comisiei, istoricul Elena Postică,.
Membrii comisiei au mai spus că în prezent sunt în aşteptarea deschiderii arhivelor Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al R. Moldova în care să descopere cazurile de internare în psihiatrie a oamenilor care au lupta împotriva regimului în perioada anilor 80.
Aceasta este a doua şedinţă de lucru a Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar, constituită acum o lună prin decretul preşedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu.
Solicitat să evalueze mersul elaborării studiului care urmează să fie prezentat public în luna iunie, Gheorghe Cojocaru, preşedintele comisiei, a spus că după ce au fost formate grupurile de lucru şi evidenţiate unele schiţe ale raportului, cercetătorii se bucură de accesul la arhivele instituţiilor de stat, care a lipsit până în prezent.
„Ar fi ideal ca rezultatul muncii comisiei să aibă un impact maxim asupra societăţii şi asupra clasei politice, dar acest lucru va depinde de calitatea studiului ce urmează să-l propunem opiniei publice”, a spus Gheorghe Cojocaru.
Preşedintele Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova, Sergiu Musteaţă, membru al comisiei, spune că prima versiune a studiului ar putea fi gata în luna aprilie, după sărbătorile de Paşti.
Comisia îşi propune şi organizarea unei conferinţei internaţionale academice pe problema analizei şi abordării regimurilor totalitare din Europa, preconizată pentru ultima săptămână a lunii mai. „Ne dorim să invităm experţi din statele unde a existat un proces de condamnare a comunismului, care să împărtăşească experienţa din perspectiva academică, din perspectiva accesului la arhive, perspectiva cercetărilor şi publicării rezultatelor.
„Vrem ca prin acest studiu final al comisiei să fie dat curs unor noi cercetări în acest domeniu”, a mai spus Musteaţă.
Potrivit decretului prezindenţial, comisia va fi obligată să informeze periodic societatea despre activitatea sa, în rezultatul căreia va fi elaborat un studiu, o culegere de documente şi un raport analitic privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar.
Propunerile în problema examinată vor fi prezentate preşedintelui R. Moldova până la 1 iunie 2010.