Comisia pentru combaterea comunismului are de studiat sute de mii de dosare
Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova are de studiat sute de mii de dosare din diferite arhive ale statului, a declarat luni, 18 ianuarie într-o conferinţă de presă, secretarul comisiei Mihai Taşcă, citat de Info-Prim Neo.
Potrivit lui, doar în arhivele Ministerului de Interne sunt circa 170 mii de dosare, iar în cele ale Serviciului de Informaţii şi Securitate, circa 80 de mii. El a spus că mai există o neclaritate privind posibilitatea accesului la aceste dosare, deoarece sunt catalogate drept secret de stat. Potrivit Legii cu privire la secretul de stat, actele care cad sub incidenţa acesteia pot fi secretizate nu mai mult de 25 de ani, dar nu este clar, este vorba de 25 de ani de la adoptarea legii, sau de când au fost depozitate acele documente, a declarat Taşcă. Există foarte multe arhive necercetate, a mai declarat el.
Vicepreşedintele comisiei, Igor Caşu a spus că aceasta va elabora un studiu de circa 400-500 de pagini, după care va fi întocmit un raport şi vor fi publicate unele documente care să întrunească cele mai importante aspecte ale regimului comunist sovietic în fosta RSSM. Caşu a negat caracterul politic al acestei comisii, după cum acuză reprezentanţii Partidului Comuniştilor, dar şi o parte din presă, menţionând că aceasta nu are mandatul de a lua unele decizii, ci doar de elaborare a documentelor respective.
În acelaşi timp, istoricul Ion Varta, membru al comisiei, a menţionat că până în prezent au fost editate mai multe studii şi cărţi pe marginea acestei teme, astfel că „este limpede că atrocităţile au fost incomensurabile”. Istoricii din Ucraina sunt mult mai avansaţi, au organizat sute sau chiar mii de investigaţii şi au dovada să afirme că în perioada regimului s-a produs un genocid. Nu putem da verdicte, dar din ce se cunoaşte, crimele comise pe teritoriul Republicii Moldova sunt proporţionale cu cele din Ucraina, a declarat el.
Comsiia a fost creată în baza unui decret emis săptămâna tprecedentă de preşedintele interimar Mihai Ghimpu. Comisia este formată din 30 de membri, majoritatea doctori în istorie, preşedinte fiind istoricul Gheorghe Cojocaru. Aceasta urmează să studieze documentele şi materialele privind activitatea principalelor instituţii implicate în instaurarea şi menţinerea regimului comunist totalitar, prin prisma respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Ulterior ea va elabora un studiu, o culegere de documente şi un raport analitic privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar. Comisia urmează să prezinte până la 1 iunie propuneri privind viitorul studiu.