Comisia parlamentară de studiere a evenimentelor din aprilie 2009 îşi va prezenta raportul într-o săptămână
Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea cauzelor evenimentelor din aprilie 2009 dispune de secvenţe video în care apar poliţişti care băteau cu picioarele protestatarii. Raportul final al comisiei va fi prezentat parlamentului mai aproape de 7 aprilie, a anunţat deputatul Vitalie Nagacevschi, preşedinte al comisiei.
Parlamentarul susţine că toate informaţiile obţinute la audierile care au avut loc până acum sunt valoroase. „Chiar şi refuzul de a face declaraţii este important pentru raportul pe care îl pregătim”, a subliniat Vitalie Nagacevschi, citat de Info-Prim Neo.
Printre persoanele care au refuzat să răspundă la întrebările comisiei este şi fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin. Lista o completează Dorin Popovici, demis din funcţia de judecător pentru cauzele judecate în incinta comisariatelor de poliţie. Petru Corduneanu, care în aprilie 2009 conducea Direcţia pentru ordine publică a MAI, deşi s-a prezentat la audieri, a oferit răspunsuri evazive, a comunicat Vitalie Nagacevschi.
„Până pe 7 aprilie, raportul va fi înregistrat la Biroul permanent al parlamentului. Dacă pe 7 aprilie nu va avea loc şedinţa legislativului, sper ca raportul să fie discutat imediat după această dată”, a menţionat deputatul.
Raportul comisiei va viza şi prestaţia autorităţilor în gestionarea situaţiei. „Există legislaţia Republicii Moldova şi jurisprudenţa CEDO. Conform acestora, există obligaţii ale autorităţilor în cazuri de urgenţă. Acestea trebuiau să facă tot posibilul să gestioneze situaţia fără a încălca legea. Vom vedea dacă puterea comunistă şi-a onorat obligaţiile sau nu. Dacă nu, vom vedea de ce nu a făcut-o şi care sunt soluţiile pentru a evita situaţiile similare”, a subliniat preşedintele comisiei.
Comisia parlamentară nu poate răspunde însă la toate întrebările legate de 7 aprilie. „Nu putem culege probele pentru a identifica, eventual, dacă Valeriu Boboc (tânărul care a murit în noaptea protestelor - n.r.) a fost omorît de poliţişti, nu putem face expertize balistice, criminalistice, dar putem vorbi despre fapte interesante din declaraţiile celor audiaţi şi putem arăta imagini pe care publicul nu le-a văzut niciodată, prezentate de cei audiaţi”, a mai spus Vitalie Nagacevschi.