Deputaţii din Comisia parlamentară cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media au constatat că legislaţia incertă, neclară şi ambiguă în domeniul audiovizualului a cauzat confuzii, situaţia escaladând în atacuri false la adresa companiei StarNet. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, citat de IPN, în cadrul şedinţei comisiei din 11 iunie, s-au adus argumente şi probe care confirmă că StarNet este prestator doar de servicii internet. Folosind accesul la internet, utilizatorii pot beneficia de mai multe servicii online, cu plată şi gratuite.
„Consiliul Coordonator al Audiovizualului confundă termenul de „retransmisie prin orice mijloace”, termen utilizat în sistemele de cablu analogice şi digitale, cu tehnologiile client-server şi distribuţia conţinutului media în internet, unde utilizatorul nu recepţionează anumite semnale, dar accesează conţinutul media. Internetul este o reţea globală de acces liber la informaţii şi nu este reglementat prin licenţiere. Serviciile în internet sunt numite servicii online, cu plată sau gratuite. Accesul la serviciile media online din reţeaua globală de internet nu pot fi limitate sau controlate”, a declarat Alexandru Machedon, preşedintele concernului StarNet.
Pornind de la cele constatate, membrii Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media au aprobat unanim decizia privind crearea unui grup de lucru, din care vor face parte reprezentanţi ai societăţii civile, mediului academic, mediului de afaceri şi experţi internaţionali care vor elabora o serie de propuneri menite să elimine imperfecţiunile din legislaţia naţională.
Totodată, membrii Comisiei au decis să elaboreze şi să propună spre aprobare o declaraţie oficială a Parlamentului, în care să fie stipulat că Internetul în Republica Moldova nu poate fi reglementat, trebuie să rămână liber şi fără cenzură.