Comisia juridică a avizat pozitiv numirea vicedirectorilor CNA prin concurs
Comisia juridică, numiri şi imunităţi, a dat aviz pozitiv proiectului de lege care prevede ca vicedirectorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) să fie aleşi prin concurs deschis, la fel ca şi directorul instituţiei, transmite Info-Prim Neo.
„CNA trebuie să fie liber şi independent, să stea la straja legii. În ceea ce priveşte profesionalismul, cel mai bine poate fi determinat prin concurs”, a remarcat liberal-democratul Tudor Deliu, unul dintre autorii iniţiativei.
Legislaţia în vigoare prevede că directorul CNA, angajaţii şi şefii subdiviziunilor teritoriale ale instituţiei sunt selectaţi în bază de concurs, în timp ce vicedirectorii sunt numiţi de Parlament, la propunerea directorului CNA. Autorii proiectului susţin că respectarea rigorilor de transparenţă la selectarea şi numirea vicedirectorilor CNA va contribui la sporirea încrederii în instituţie, va elimina potenţialele speculaţii privind apartenenţa politică a persoanelor selectate şi vor fi evitate posibilele presiuni.
Deputatul democrat Adrian Candu, membru al comisiei, a remarcat că un manager care a fost ales prin concurs trebuie să-şi creeze echipa. „În situaţia în care facem doar concursuri am putea ajunge la situaţia ca această echipă să nu fie consolidată”, a spus parlamentarul. Candu a propus ca acest proiect să fie amânat şi discutat în cadrul Consiliului AIE.
Şi neafiliatul Sergiu Sârbu susţine că prin modificările propuse managerul CNA este limitat să-şi creeze echipa. „Concursul este binevenit, dar nu cred că anume Comisia juridică este cea care trebuie să desfăşoare concursul. Am avut rezerve mari şi atunci când Comisia a făcut concursul pentru selectarea directorului CNA”, a mai spus deputatul.
Liberalul Valeriu Munteanu a anunţat că deputaţii din PL nu participă nici la dezbaterile asupra acestui proiect, nici la votare. „La discutarea şi votarea proiectelor care vin să încalce acordul alianţei şi la această luptă de cocoşi noi nu participăm”, a declarat parlamentarul.
Proiectul a fost avizat în final cu 7 voturi ale deputaţilor din PLDM şi PCRM.