Comisia Europeană va evalua progresele Moldovei în luna noiembrie

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană va prezenta raportul anual cu privire la extindere, inclusiv va evalua progresele Republicii Moldova în calitate de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care efectuează o vizită la Chișinău, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, susținută la Președinție, Ursula von der Leyen a menționat că progresele Republicii Moldova vor fi discutata apoi la summitul Consiliului European, care este programat pentru luna decembrie, și aceste discuții vor avea un impact direct.

Președinta Comisiei Europene a spus că autoritățile de la Chișinău fac progrese extraordinare și ea se arată impresionată să vadă determinarea Republicii Moldova de a merge înainte. În opinia sa, aceste progrese se datorează președintei Maia Sandu, dar și tuturor celor implicai în acest proces.

Oficiala a mai spus că Republica Moldova a parcurs deja o cale atât de lungă, în pofida obstacolelor și presiunilor din sectorul energetic, în pofida războiului hibrid, iar acum este momentul să fie făcute și mai multe eforturi.

Ursula von der Leyen a trecut în revistă domeniile pentru care UE acordă Republicii Moldova asistență și a menționat că în prezent se lucrează la încă un pachet de măsuri de sprijin pentru a face Moldova mai rezilientă.

Întrebată despre șansele Republicii Moldova de a deveni membru al UE, oficiala a declarat că procesul de aderare se bazează pe merite și Moldova a demonstrat în ultima lună că avansează. „Nu există un termen fix, dar cei care muncesc din greu pot să adere într-un termen mai scurt”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Președinta Maia Sandu a spus că discuția s-a axat pe progresele pe care le-au înregistrat autoritățile de la Chișinău în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Șefa statului a reiterat că se face tot ce stă în putință pentru a îndeplini condițiile și pentru a începe negocierile cât mai curând posibil. Și în acest sens, toate instituții statului sunt implicate plenar, astfel încât acest deziderat să devină realitate cât mai curând.

Șefa statului susține că aderarea la Uniunea Europeană este nu doar o alegere politică, ci este singura cale pentru a proteja pacea și democrația din Republica Moldova. Potrivit ei, dorința de aderare la UE urmărește modernizare și dezvoltare economică, garantarea securității energetice, cibernetice, militare etc.

Maia Sandu a mai spus că autoritățile de la Chișinău lucrează și până la evaluarea din noiembrie și își vor continua eforturile și după aceasta. Și acest fapt demonstrează determinarea de a merge pe calea aleasă cu încredere.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.