Comisia Europeană urmează să ceară miercuri, 25 septembrie, tuturor statelor membre ale Uniunii Europene ridicarea cotelor la importul de vinuri moldoveneşti, înainte ca procedurile Acordului de Liber Schimb să fie aplicate, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, prim-ministrul Iurie Leancă a avut o discuţie la telefon cu Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură, care i-a confirmat informaţia.
„Piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii”, a menţionat comisarul european.
Începând cu anul 2008, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova un regim comercial preferenţial ATP, care permite agenţilor economici din Republica Moldova să exporte în ţările UE peste 10 mii de poziţii tarifare fără achitarea taxelor vamale. În 2011 cota de export a produselor vinicole era de 150 mii de hectolitri, în 2012 a crescut până la 180 de mii de hectolitri, iar pentru anul 2013-2014 este prevăzută la nivel de 240 de mii de hectolitri.
În iunie 2013, Uniunea Europeană şi Republica Moldova au încheiat negocierea Acordului de Asociere, care prevede şi crearea unei zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acordul de Asociere urmează a fi parafat la Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013. DCFTA urmează a intra în vigoare imediat după semnarea acordului.