Comisia Europeană organizează la Chişinău primul atelier de lucru în cadrul Strategiei naţionale de combatere a corupţiei
Comisia Europeană (CE) organizează şi finanţează un atelier de lucru TAIEX referitor la implementarea Strategiei Naţionale de Prevenire şi Combatere a Corupţiei (SNPCC) în cadrul Asistenţei Tehnice şi Schimb de Informaţii (TAIEX). Evenimentul va avea loc la 22-23 martie, la Chişinău. La eveniment va participa şeful Delegaţiei CE la Chişinău Cesare De Montis.
Potrivit unui comunicat de presă al Delegaţiei CE la Chişinău, atelierul de lucru, axat pe promovarea SNPCC, este primul seminar TAIEX în Moldova, fiind organizat la cererea Ministerului Justiţiei.
Obiectivul atelierului este de a dezbate chestiuni privind îmbunătăţirea climatului investiţional, structurarea unor reforme adecvate, menite să asigure condiţii propice pentru dezvoltarea afacerilor, bazate pe principiul de transparenţă şi non-discriminare, incluzând şi combaterea corupţiei. Scopul seminarului este de a împărtăşi experţilor moldoveni experienţa statelor Uniunii Europene în domeniul politicilor şi strategiilor anticorupţie.
Experţii UE vor aborda diverse strategii şi măsuri de combatere a corupţiei, după exemplul Belgiei, Germaniei, Olandei, României. În prima zi de lucru vor fi puse în discuţie problemele poliţiei criminale, iar în cea de-a doua vor fi definite iniţiative, de ordin public şi privat, de contracarare a corupţiei. În urma discuţiilor, autorităţile moldovene vor putea distinge concluzii şi recomandări.
Publicul ţintă al seminarului este reprezentat de Ministerul Justiţiei, Centrul de Combatere a Crimei Economice şi Corupţiei, Curtea Supremă de Justiţie, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Garda de Frontieră şi Autorităţile Vamale etc., precum şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Scopul principal al Asistenţei Tehnice şi Schimb de Informaţii este familiarizarea sumară a unor ţări non-europene, incluzând RM, cu esenţa Asistenţei Tehnice, alături de obiectivele generale ale Strategiei Naţionale de Prevenire şi Combatere a Corupţiei, menţionate în acordul de cooperare dintre CE şi statele beneficiare. În Moldova, instrumentul TAIEX contribuie la ajustarea legislaţiei naţionale la standardele UE, prin intermediul Planului de Acţiuni UE-RM. Asistenţa TAIEX este acordată în dependenţă de solicitare.
La momentul actual, Comisia Europeană mai finanţează, cu 3 mil. euro, un alt proiect care militează împotriva corupţiei, spălării banilor şi finanţării terorismului în RM, co-finanţat de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltarea Internaţională (ASDI) şi Consiliul Europei.