Republica Moldova va primi, în curând, un grant în valoare de 36 milioane de euro de la Comisia Europeană, în calitate de sprijin bugetar, pentru combaterea crizei COVID-19 și realizarea reformelor și redresare economică, anunță Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, într-un comunicat de presă, citat de IPN.
Potrivit Katarínei Mathernová, director general adjunct pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere în cadrul Comisiei Europene, primele măsuri din cadrul Planului de redresare economică vor fi în curând realizate, odată cu debursarea a 36 de milioane de euro, care vor fi acordați pentru a sprijini eforturile autorităților în lupta cu consecințele pandemiei. „Moldova se poate baza pe asistența UE în drumul său spre reforme și redresare, aducând rezultate tangibile cetățenilor”, a spus ea.
Michael Siebert, director general pentru Rusia, Parteneriatul estic, Asia Centrală, Cooperare regională și OSCE, în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, consideră că, rezultatul recentelor alegeri din Republica Moldova a deschis o perspectivă pozitivă pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor UE-Moldova. În opinia oficialului, țara se întoarce pe calea reformelor atât de necesare, mai ales în sectorul justiției și în combaterea corupției. El a salutat programul Guvernului, obiectivul căruia este de a apropia Republica Moldova de UE și a reafirmat angajamentul UE de consolidare a asocierii politice și integrării economice a Republicii Moldova. Totodată, si-a exprimat așteptarea unei implicări continui la cel mai înalt nivel cu Guvernul Republicii Moldova în următoarele luni.
Oficialii au avut o întâlnire cu autoritățile Republicii Moldova dedicată oportunităților oferite de asistența UE („proiecte reprezentative”), ce urmează a fi alocată țării. Misiunea de nivel înalt a inclus și o vizită la proiecte finanțate de Uniunea Europeană în Strășeni, fiind prezentate rezultate concrete în beneficiul cetățenilor țării.