Costul creditelor nebancare, format din dobânzi, comisioane, taxe, penalități, dobânzi de întârziere și orice alt tip de plăți se propune a fi plafonat. Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului a aprobat astăzi, 8 aprilie, raportul la proiectul de modificare a Legii cu privire la organizațiile de creditare nebancară. Inițiativa legislativă vine ca urmare a mai multor petiții înregistrate de la persoane fizice, beneficiare de credite de consum accesate de la organizațiile de creditare nebancară, transmite IPN.
Se propune ca limita maximă a tuturor plăților aferente unui contract de acordare a creditului nebancar sau de leasing financiar pentru clientul persoană fizică să nu depășească 1/2 din valoarea banilor împrumutați, pentru o perioadă de doi ani. Inițiativa legislativă îi aparține lui Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, deputat Platforma DA.
Autorul proiectului menționează în nota informativă a documentului că portofoliul de credite oferit persoanelor fizice de către sectorul nebancar în anul 2018 a constituit 7,2 miliarde lei și a crescut în 2019 până la 8,3 miliarde de lei, „fapt care denotă că necesitățile de consum neacoperite cu venituri curente, în mare parte cele salariale, cresc și, respectiv, crește și nivelul sărăciei profunde a populației”.
Potrivit lui Alexandru Slusari, implementarea modificărilor propuse va reduce riscurile pentru persoanele fizice de a li se sechestra bunurile imobile în urma creșterii necontrolate a dobânzilor, comisioanelor, taxelor, penalităților, dobânzilor de întârziere. Totodată, se va evita îmbogățirea companiilor de creditare nebancară pe seama sărăciei populației. În același timp, vor fi reduse costurile creditelor mici pentru a menține cererea pe piața produselor de consum, dar și pe piața mărfurilor cu o frecvență medie de achiziție, dar cu utilitate înaltă pentru gospodarii, cum ar fi electrocasnicele, mobila, uneltele și utilajele de muncă pentru afacerile micro.