Comisia de la Veneția sprijină modificarea Constituției la compartimentul justiției

În sesiunea plenară din 16-17 martie, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) a emis aviz pozitiv propunerilor de modificare a Constituției Republicii Moldova în partea ce ține de termenul inițial de numire a judecătorilor și de selectare a judecătorilor Curții Supreme de Justiție, precum și în vederea concretizării componenței și competențelor Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.

Notând că schimbările propuse corespund standardelor aplicate, experții au pronosticat sporirea gradului de independență, de responsabilitate și de eficiență a sistemului judiciar. În mod special, a fost remarcată eliminarea perioadei de probă pentru judecători; numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție de către președinte, în loc de Parlament, cu dreptul președintelui de a respinge o singură dată candidatura propusă; reglementarea la nivel constituțional a aspectelor ce țin de imunitate; evidențierea rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în pregătirea bugetului sistemului judiciar.

Totodată, Comisia de la Veneția consideră că nu este destul de bine clarificat cum se constituie partea judecătorilor în componența CSM, dar și modalitatea de selectare a membrilor CSM din rândurile profesorilor de drept propuși de societatea civilă. Nu mai puțin importantă este mențiunea că efectul amendamentelor va depinde de punerea lor în aplicare la nivel legislativ.

De notat, autoritățile Republicii Moldova au convenit asupra prezentelor amendamente în conformitate cu Planul Național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere RM-UE în perioada 2017-2019.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.