Consiliul Europei a emis un comunicat în care menționează înalta apreciere de către Comisia de la Veneția a efortului executivului de la Chișinău în combaterea corupției la nivel înalt prin reforma justiției. Dar propunerile trebuie să respecte Constituția în vigoare, precizează europenii.
Într-o expunere intermediară, în comun cu Directoratul general al Consiliului Europei pentru drepturile omului și respectarea legalității, Comisia de la Veneția își menționează înțelegerea efortului depus de autoritățile moldovene în scopul creării unui sistem judecătoresc consacrat dreptății și profesionalismului.
Opinia atestă că autorităților moldovene le revine să decidă dacă situația creată în sistemul judiciar oferă suficient temei pentru a-i supune unei evaluări extraordinare pe toți judecătorii Curții Supreme, cum prevede proiectul de lege. Provoacă o serioasă îngrijorare că această evaluare se suprapune pe reforma Curții Supreme de Justiție, având ca scop înlocuirea actualei Curți cu o curte cu altă jurisdicție și un număr mai mic de judecători.
Importanța justificării crește deoarece evaluarea în cauză poate crea un precedent periculos, care ar conduce la așteptarea că la fiecare schimbare de guvern se va aplica o schemă de reevaluare, care va submina motivarea autorității judecătorești și va știrbi din independența lui, conchid experții.
Opinia conține și recomandări. Proiectul de lege trebuie să fie conform Constituției și toate deciziile vizând transferul, promovarea de serviciu și eliberarea din funcție a judecătorilor trebuie să fie luate de Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, Consiliul Superior trebuie să dețină capacitatea de a lua decizii în baza recomandărilor Comitetului de evaluare. Decizia Consililui Superior trebuie să fie publică și total transparentă, să fie trecută în mod automat în darea de seamă a Comitetului de evaluare. Totodată, ar putea fi prevăzută și evaluarea prealabilă a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.
Proiectul de lege trebuie să conțină posibilitatea de atac pe cale legală a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii. Organul judiciar în cauză trebuie să fie creat în afara componenței judecătorilor din Curtea Supremă. Criteriile de selectare a membrilor lui și modul de funcționare trebuie să fie determinat de lege.
Criteriile de evaluare aplicate în cadrul reevaluării extraordinare privind onestitatea, profesionalismul și modul de viață al judecătorilor trebuie să fie formulate clar și exhaustiv în proiectul de lege și ele trebuie să fie identice cu cele care sunt aplicate în cazul pedepselor disciplinare.
Numărul membrilor comisiei de evaluare cu experiență judiciară (foști magistrați sau judecători ai Curții Constituționale) trebuie mărit într-așa fel, încât o parte considerabilă (dacă nu jumătate) să dispună de experiență judecătorească.
Judecătorului care nu a trecut proba integrității să nu i se propună nicio funcție judecătorească, chiar și în instanță de treaptă inferioară, dar să i se aplice pedepse disciplinare, proporționale cu gravitatea contravenției. Altceva e în cazul căderii la evaluarea profesională.