Comisia de certificare a organizaţiilor gazdă a activităţii de voluntariat aşteaptă dosare

Organizaţiile şi instituţiile care doresc să desfăşoare activităţi de voluntariat trebuie să devină organizaţii gazdă a activităţii de voluntariat. Comisia de certificare a organizaţiilor gazdă a fost creată de Ministerul Tineretului şi Sportului pentru a putea fi implementată Legea voluntariatului.

Ion Donea, şeful Direcţiei tineret a Ministerului Tineretului şi Sportului, a declarat pentru IPN că acum comisia este în proces de recepţionare a dosarelor de la organizaţiile care doresc să desfăşoare activităţi de voluntariat. Nicolae Procopie, director executiv interimar la organizaţia neguvernamentală „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” (TDV), a menţionat că ar mai trebui făcute modificări pentru ca această comise să activeze normal sau chiar să se instituie un organ aparte care să gestioneze activitatea tuturor ministerelor în ceea ce ţine de voluntariat.

Comisia de certificare a instituţiilor gazdă a activităţii de voluntariat este un organ colegial, instituit pentru atribuirea statutului de instituţie gazdă a activităţii de voluntariat persoanelor juridice de drept public sau privat fără scop de a obţine profit.
Ion Donea a comunicat că actele definitivate au fost publicate, iar instituţiile care doresc să desfăşoare activităţi de voluntariat trebuie să depună dosarele. „Organizaţiile vor putea depune dosarele pe parcursul întregului an. La ora actuală nu avem dosare ca să ne întrunim, dar cred că în luna februarie deja vor fi suficiente dosare ca să convocăm o şedinţă”, a mai spus Ion Donea. La şedinţa următoare urmează să fie examinate dosarele pentru a acorda primele statute de organizaţii gazdă a activităţii de voluntariat.

La elaborarea regulamentului de activitate a comisiei a participat şi societatea civilă. Nicolae Procopie, director executiv interimar la Organizaţia neguvernamentală „Tinerii pentru Dreptul la Viaţă” spune că acum în Moldova nu există o instituţie gazdă a activităţii de voluntariat, iar procesul de implementare a legislaţiei decurge foarte greu.  Nicolae Procopie crede că ar trebui să existe la nivel naţional o agenţie care să conlucreze cu ministerele şi să dezvolte tipurile de voluntariat. „S-a făcut un anunţ, câteva dosare au fost depuse. Dar mai este o problemă – mai întâi ar trebui făcute nişte modele de acte. Acum există doar nişte modele de cerere. Cred că şi autorităţile aşteaptă ca TDV să aplice, iar actele noastre să fie postate drept modele. Ceea ce am văzut eu este foarte necalitativ”, a specificat Nicolae Procopie.

TDV a ajutat la crearea Comisiei de certificare a organizaţiilor gazdă a activităţii de voluntariat şi desfăşoară şi alte acţiuni datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova, implementat de FHI 360.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.