Comisari europeni aşteptaţi la Chişinău

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a acceptat invitaţia premierului Iurie Leancă să efectueze o vizită în Republica Moldova. Şi comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a fost invitat să ia parte la reuniunea miniştrilor agriculturii ai statelor Parteneriatului Estic, pe care Moldova anterior s-a oferit s-o găzduiască la Chişinău. Iar comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a acceptat să participe la ceremonia de începere a lucrărilor de construcţie a gazoductului Ungheni-Iaşi. Întrevederile oficialilor au avut loc în cadrul vizitei de lucru a premierului la Bruxelles, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, la întrevederea cu Dacian Cioloş, înalţii oficiali au abordat ultimele evoluţii în politicile promovate de către Republica Moldova şi Uniunea Europeană în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. În special s-au referit la proiectul strategiei naţionale tematice şi la programele de promovare a produselor agricole, adoptate de către Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Iurie Leancă a remarcat că Republica Moldova contează pe sprijinul Uniunii Europene în definitivarea proiectului strategiei şi viitoarea implementare a prevederilor acesteia. De asemenea, a fost menţionat rolul pozitiv al Grupului de lucru al Parteneriatului Estic privind agricultura şi dezvoltarea rurală în realizarea schimbului de experienţă în domeniu. O atenţie specială în cadrul discuţiilor a fost acordată subiectului Programului european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (ENPARD), prim-ministrul reiterând intenţia fermă a Republicii Moldova de a participa la programul respectiv.

La întâlnirea cu Cecilia Malmström discuţiile s-au axat pe rezultatele misiunii de evaluare a experţilor Uniunii Europene din februarie-martie. Comisarul european a apreciat progresul înregistrat de autorităţile de la Chişinău în vederea implementării condiţionalităţilor fazei a II-a a Planului de Acţiuni moldo-comunitar pentru Liberalizarea Regimului de Vize.

Comisarul european a adus la cunoştinţa delegaţiei moldoveneşti că Raportul de evaluare a Comisiei Europene referitor la progresele înregistrate de Republica Moldova va fi publicat către reuniunea Consiliului de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană din 25 iunie. Cecilia Malmström a salutat faptul că Republica Moldova este liderul incontestabil în implementarea obiectivelor Parteneriatului de Mobilitate, încurajând autorităţile de la Chişinău să continue să împărtăşească această experienţă cu ţările din vecinătatea estică şi sudica a Uniunii Europene.

În cadrul discuţiilor cu Günther Oettinger, comisarul european pentru energie, fost acordată o atenţie sporită construcţiei gazoductului Ungheni – Iaşi. Înalţii oficiali au remarcat dezvoltarea consecventă a cooperării între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în domeniul energetic. Una din ultimele evoluţii în acest sens fiind înfiinţarea unui grup comun de experţi, care şi-a început activitatea în luna martie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.