Comerţul şi dezvoltarea durabilă, subiectul unui forum al societăţii civile Moldova - UE

Reprezentanţii societăţii civile din Uniunea Europeană şi Republica Moldova s-au întrunit miercuri, 8 iulie, la Chişinău, în cadrul primului Forum de dialog comun dedicat comerţului şi dezvoltării durabile în contextul implementării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător Republica Moldova-UE (DCFTA), transmite IPN.

Directorul executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupuşor, a declarat că grupurile interne de consultanţă urmează să aibă rolul unui instrument, pe de o parte, de monitorizare şi responsabilizare a autorităţilor privind implementarea prevederilor Acordului de Asociere, şi, pe de altă parte, de oferire din partea societăţii civile a expertizei şi a consultanţei. Grupul moldovenesc este constituit din reprezentanţii sindicatelor, a patronatelor, de la asociaţii obşteşti şi alte structuri non-guvernamentale.

Sectorul non-guvernamental va prezenta o apreciere privind implementarea de către autorităţi a Acordului de Liber Schimb la capitolul comerţului şi dezvoltării durabile. De asemenea, urmează a fi propuse Guvernului mai multe politici care necesită a fi abordate în mod prioritar pentru implementarea cu succes a acordului. Adrian Lupuşor consideră că, în primul rând, este nevoie de soluţionarea mai multor probleme care în 2015 au dus la degradarea relaţiilor cu UE şi la suspendarea suportului financiar. În opinia sa, buna implementare a Acordului de Asociere cu UE necesită existenţa unui guvern funcţional, instituţii robuste şi voinţă politică.

Dumitru Fornea, membru al Comitetului Economic şi Social European (CESE), a declarat că în cadrul acestui forum se pun bazele unei colaborări, care va propune în viitor o serie de evenimente în cadrul cărora părţile vor prezenta situaţia din domenii relevante. Acesta reprezintă un mediu de dialog social şi civic, în care societatea civilă are ocazia să-şi exprime îngrijorările cu privire implementarea DCFTA, la anumite capitole.

Forumul urmează să se desfăşoare anual, următorul fiind programat pentru luna iulie a anului viitor,  însă participanţii la întrunirea de astăzi au propus ca să fie organizate întrevederi mai des.

  • alexandru lupusor despre recomandarile catre autoritati.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.