Comemorarea victimelor represiunilor staliniste: „Ne dorim ca astfel de evenimente tragice să nu se mai repete”

Câteva zeci de persoane au participat la o acțiune de comemorare a victimelor represiunilor staliniste, care a avut loc în Parcul „Valea Morilor” din Chișinău. Acțiunea nu are caracter politic, ci unul creștin și vine să-i pomenească pe cei care au fost torturați și împușcați, dar și pe cei care au împușcat acești oameni, pentru că cei din urmă nimereau și ei în această mașinărie și erau, în cele din urmă, lichidați, a precizat pentru IPN Svetlana Chiriac, membră a Frăției Ortodoxe în cinstea Sfântului Paisie Velicicovschi din orașul Chișinău, organizație care a organizat evenimentul.

Rugăciunea de comemorare are loc deja al șaselea an la rând, la Piatra Memorială, care a fost instalată în 1995 pe teritoriul unde se afla clădirea NKVD-ului local, acolo unde au fost interogați, torturați și împușcați sute de oameni, din motive politice, iar informații de acest gen se conțin într-o  cercetare a lui Mihai Tașcu. Se citesc numele celor executați și celor ce au avut de suferit de pe urma acestor represiuni.

Svetlana Chiriac a menționat că represiunile au avut loc timp de un an, din vara anului 1940 până în 1941. „Erau oameni de diferite etnii, pături sociale ale societății basarabene: români, ruși, ucraineni, evrei, găgăuzi, care au fost distruși ca „elemente antisovietice”. În 1941, după plecarea trupelor sovietice din Chișinău, aici au fost descoperite gropi comune, din care au fost deshumate peste 100 de cadavre”, a specificat reprezentanta Frăției Ortodoxe în cinstea Sfântului Paisie Velicicovschi.

Svetlana Chiriac a mai precizat că acțiunea de comemorare are loc pentru a atrage atenția publicului ca oamenii să manifeste respect pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma represiunilor, dar și să atenționeze autoritățile asupra faptului că Piatra Memorială era instalată inițial într-un loc istoric, acolo, unde oamenii au fost împușcați, dar ulterior, în 2018, această piatră a fost mutată peste noapte în altă parte, întrucât în acel loc istoric se construiește o terasă de vară a unui complex de restaurante.

„Ne dorim ca aceste monumente să fie ocrotite de stat, ca astfel de evenimente să fie cercetate minuțios, iar numele persoanelor care au avut de suferit de pe urma represiunilor staliniste să fie făcute publice și să aflăm cine au fost acești oameni, cu ce s-au ocupat ei. Ne mai dorim ca astfel de evenimente tragice să nu se mai repete”, a spus reprezentanta Frăției Ortodoxe în cinstea Sfântului Paisie Velicicovschi.

Potrivit Svetlanei Chiriac, locuri similare în care au fost împușcați oameni din motive politice sunt și pe strada Grenoble din capitală, dar acolo cadavrele victimelor represiunilor staliniste nu au fost exhumate și nu se efectuează niciun fel de cercetări în acest sens.

Din 1990, anual, în ziua de 6 iulie, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.