Combaterea corupţiei trebuie să fie prioritatea numărul 1, Viorel Chetraru
Directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Viorel Chetraru, spune că lupta pentru combaterea corupţiei trebuie să fie prioritatea noastră „numărul 1”, nu a europenilor. Viorel Chetraru a notat într-un interviu pentru Info-Prim Neo din ciclul „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”, {publicat la 26 decembrie 2012}, că, indiferent de perspectiva viitoare a ţării, combaterea corupţiei este necesară pentru cei care locuiesc aici, în Republica Moldova.
„Acest lucru trebuie să-l facem noi, prin eforturi comune, prin atitudine corespunzătoare şi încercări constructive de a schimba lucrurile spre bine”, a subliniat Viorel Chetraru.
Comentând perpepţia că, cel puțin anterior, Centrul Anticorupţie a fost utilizat în calitate de instrument politic, Viorel Chetraru a menţionat că aceasta nu este decât o interpretare greşită, bazată pe ideea politizării instituţiei. Anume din acest motiv, cel mai important element pe care a fost construită reforma a ţinut de depolitizarea CNA.
„Cu toţii aţi avut posibilitatea să urmăriţi procedura alegerii directorului CNA. În premieră, Parlamentul a organizat un concurs public. Nu există o situaţie de desemnare sau alegere similară. În pofida tuturor discuţiilor contradictorii privind obiectivitatea, corectitudinea procesului, acesta a fost unul public, respectiv – transparent. Iată şi garanţia de bază privind independenţa instituţiei”, a declarat Viorel Chetraru.
Directorul CNA va precizat că există şi alte proceduri legale de control al activităţii centrului, precum monitorizarea prin intermediul Consiliul Civil, Colegiului CNA, unde se regăsesc şi reprezentanţi ai societăţii civile şi Comisia parlamentară specializată care a desemnat un membru în Colegiul centrului, acesta fiind reprezentantul opoziţiei.
Ciclul de interviuri „Anul 2012 în viaţa Moldovei şi a moldovenilor”, lansat de Info-Prim Neo la 6 decembrie, a fost deschis de premierul Vlad Filat, după care au urmat interviuri cu preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin; şefa Misiunii OSCE, Jennifer Brush; ministrul economiei, Valeriu Lazăr şi ministrul justiţiei, Oleg Efrim; expertul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Corneliu Gurin; preşedintele Comunităţii moldovenilor din Quebec, Canada, Ala Mândâcanu; interpretul Cristofor Aldea Teodorovici. Următoarele interviuri vor conţine opinii ale ministrului agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov şi reprezentantului adjunct al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) în Moldova, Boris Gâlca.