Colaborare transfrontalieră pentru a spori accesul la muncă a persoanelor cu dizabilități

Un proiect prin care se propune extinderea accesului pe piața muncii pentru tinerii cu dizabilități din România și Republica Moldova a fost lansat astăzi. Implementatorii proiectului își propun dezvoltarea de abilități și cunoștințe specifice, pentru consilierea în carieră a persoanelor cu dizabilități. Proiectul – „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” și este implementat de Keystone Moldova din Republica Moldova și Fundația „Alături de Voi” din România, fiind finanțat de către Uniunea Europeană, transmite IPN.

Potrivit Ludmilei Malcoci, director executiv al Keystone Moldova, în Republica Moldova, mai bine de jumătate din persoanele cu dizabilități nu sunt angajate în câmpul muncii și, în consecință, are de suferit calitate vieții acestora. Situația s-a înrăutățit în contextul pandemiei COVID-19, când mai multe persoane și-au pierdut locul de muncă.

„Acest proiect are o abordare comprehensivă privind ghidarea în carieră a persoanelor cu dizabilități și prevede consolidarea capacităților, atât la nivel de elevi, părinți, profesori, studenți, cât și la nivel de Agenție a Forței de Muncă, prin instruire, mentorat și transfer de cunoștințe și practici pozitive de la colegii noștri din România, care au o expertiză mai avansată în domeniu”, a subliniat Ludmila Malcoci, în cadrul evenimentului de prezentare a proiectului.

Timp de 18 luni (din octombrie anul curent), cei doi parteneri vor trebui să dezvolte și să asigure suport metodologic pentru actorii vizați în proiect în domeniile de ghidare în carieră și mediere pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, să organizeze instruiri, să dezvolte parteneriate transfrontaliere durabile în domeniile respective.

În opinia Angelei Achiței, președintă a Fundației „Alături de Voi”, cea mai mare provocare nu este neapărat găsirea unui loc de muncă, ci menținerea acestuia. Când ești persoană din grup vulnerabil, provocarea este și mai mare, iar fără servicii suplimentare de suport în inserția socio-profesională, riscul de eșec este foarte mare. „Acest aspect l-am învățat în timp, din experiența noastră în inserția socio-profesională a peste 150 de tineri în dificultate, care au fost angajați la noi la fundație și pe piața muncii. Ne bucurăm că prin acest proiect vom transpune experiența noastră practică într-o experiență de sistem și, împreună cu Keystone Moldova, vom contribui la dezvoltarea capitalului uman în acest domeniu”, a adăugat ea.

Keystone Moldova va realiza un studiu sociologic privind politicile și practicile de ghidare în carieră pentru persoanele cu dizabilități din Republica Moldova și va formula recomandări pentru actorii-cheie din țară privind dezvoltarea domeniului. Totodată, partenerii proiectului vor trebui să realizeze acțiuni de informare și sensibilizare a opiniei publice cu referire la necesitatea și importanța ghidării în carieră pentru persoanele cu dizabilități. În total, circa două mii de oameni din ambele țări vor participa la activități de formare și informare cu privire la acordarea de servicii de orientare în carieră pentru persoanele cu dizabilități.

Bugetul proiectului este de peste 370 de mii de euro, dintre care 90% (333 mii de euro) este contribuția Uniunii Europene și 10% cea a partenerilor Alocarea bugetară pentru Asociația Keystone Human Services International Moldova este de  peste 223 de mii de euro și pentru Fundația „Alături de Voi” România este de peste 146 de mii de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.