Cojocari: 25% din tineri nu susțin integrarea europeană și regretă destrămarea URSS

Circa 25% din numărul total de tineri din Republica Moldova afirmă că nu susțin integrarea țării în Uniunea Europeană și regretă destrămarea Uniunii Sovietice. La alegerile prezidențiale din turul doi s-au mobilizat un pic mai mult decât la primul tur și referendum. Despre aceasta a menționat Tatiana Cojocari, doctor în sociologie, expert permanent, în cadrul unei dezbateri publice, precizând, totodată, că în mare parte tinerii văd Uniunea Europeană ca un model de dezvoltare pentru Republica Moldova.

Doctorul în sociologie, Tatiana Cojocari, a subliniat că tineretul din Republica Moldova nu reprezintă o excepție în ceea ce privește tendința euro-sceptică a tinerilor la nivel european și există un grad de critică față de procesele Uniunii Europene, deși țara încă nu este parte a UE. Tatiana Cojocari a explicat că a fost conectat foarte mult procesul de integrare a Uniunii Europene cu partidele care ne reprezintă și nu toți tinerii se identifică cu formațiunile politice existente, chiar dacă sunt pro-europene.

Potrivit sociologului, tinerii devin apatici în momentul în care ori nu sunt implicați, ori nu se identifică, ori din cauza dezinformării că nu contează și nu pot schimba nimic. „Să implicăm tinerii, să implicăm oamenii în schimbări mici, de la nivel local, și în momentul în care tu ca tânăr, ca persoană, simți că poți face lucruri la tine în comunitate, îți crește sentimentul de apartenență la comunitate, te simți obligat civic”, a subliniat expertul permanent la dezbateri.

Tatiana Cojocari a menționat că de multe ori persoanele tinere sunt descurajate, inclusiv la nivel de familie, să-și exprime opinia, atunci când există capul familiei, părinții, persoanele adulte, care au un cuvânt de spus. „Aș vrea să văd un tineret mult mai rebel în Republica Moldova, un tineret rebel care să aibă discuții, să aibă dialog în familie, pentru că acest lucru este foarte important”, a spus doctorul în sociologie.

Expertul permanent a continuat că, deseori, tinerii sunt cei care pot influența rudele și familia să ia o decizie, chiar și una politică, însă se perpetuează tendința de a nu aborda politica în familie, de a nu discuta chestiunile ce țin de societate, pentru că acest fapt ar putea duce la ceartă. „Cred că de aici ar trebui să regândim procesul, cum să facem tinerii mai implicați, chiar din familie”, a remarcat Tatiana Cojocari.

Experta a evidențiat, de asemenea, o presiune imensă, neîntemeiată, pe tineri în ceea ce privește implicarea civică, contribuția la economie. „Noi tindem să criticăm tinerii, fără să înțelegem, de fapt, cauzele și fenomenele, și mi-ar plăcea să avem mai multe studii și analize, bazate pe date, care să explice lucrurile, și să nu tindem să criticăm și să punem o presiune pe tineri, fără să le oferim resurse și oportunități, pentru că, practic, acesta este unul dintre obiectivele Uniunii Europene – să le ofere cât mai multe oportunități tinerilor”, a conchis Tatiana Cojocari.

Dezbaterea publică la tema „Rolul tinerilor și al organizațiilor de tineret în procesul de integrare europeană” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.