CoE recomandă autorităților să afișeze numele localităților și în limba minorităților

În Republica Moldova nu există o abordare sistemică privind afișarea denumirilor localităților sau a denumirilor instituțiilor publice în două sau trei limbi, în zonele unde locuiesc minorități naționale. Un raport al Consiliului Europei (CoE) privind respectarea Convenției pentru protecția minorităților naționale scoate în evidentă faptul că doar în unele regiuni denumirile topografice sau ale localităților sunt în limba rusă sau ucraineană, fără însă a fi observată o abordare sistemică, transmite IPN.

Comitetul Consultativ care monitorizează Convenția pentru protecția minorităților naționale regretă neglijența autorităților şi notează că utilizarea numelor de localități în limba minorităților ar demonstra respect fată de regiunea şi tradițiile zonei respective.

Comitetul Consultativ face apel către autorități să modifice legislația respectând drepturile minorităților şi să promoveze numele localităților consultând autoritățile locale. Recomandările includ şi afișarea regiunilor topografice sau a instituțiilor publice în două sau trei limbi în regiunile în care locuiesc minorități naționale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.