Coaliţiile dintre reprezentaţii diferitor partide din consiliile locale este posibilă şi se vor face mult mai uşor decât la nivel central. Opinii în acest sens au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Jurnalistul Ion Terguţă explică posibilitatea formării alianţelor prin faptul că la nivel local consilierii se cunosc mai bine între ei. „În localităţile rurale oamenii se asociază pentru că se cunosc mai bine între ei, dar nu pe principii politice. În consiliile săteşti alianţele formate pe principii de partid ar putea să cadă din prima fază. Nu cred, de exemplu, că toţi cei care au candidat pe listele partidului lui Renato Usatîi împart exact aceleaşi idei ca liderul partidului”, a opinat Terguţă.
Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, consideră că la nivel local ar putea să apară coaliţii imposibile la nivel central. „Ar putea să apară coaliţii, care la nivel centrul nu pot fi. Astfel, în consiliile locale ar putea să apară coaliţii între liberali şi comunişti sau socialişti şi liberal-democraţi, în timp ce conducerea acestor partide exclude realizarea alianţelor între ele”, a declarat Juc.
Alexandru Cauia, decanul Facultăţii de drept de la ULIM, susţine că acum cel mai important este formarea unei coaliţii în Consiliul municipal Chişinău. „Iniţiativa PL privind formarea unei coaliţii majoritare în municipiul Chişinău este o mişcare bine gândită. Este nevoie de format o coaliţie în municipiul Chişinău”, a spus profesorul.
Analistul media Cristian Tabără şi-a exprimat temerile referitor la reuşita formării uneori coaliţii a partidelor pro-europene, care au câştigat mandate pentru Consiliul municipal Chişinău. „Totul este foarte spinos cu formarea acestor coaliţii. Nu pot fi liniştit că iniţiativa de a forma o coaliţie pro-europeană în Consiliul municipal Chişinău va fi dusă până la capăt”, a spus Tabără.
În baza voturilor obţinute la alegerile locale din 14 iunie, PSRM obţine 19 mandate în Consiliul Municipal Chişinău, Partidului Liberal - 17 mandate, Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova” - 6, PCRM – trei, PLDM – 2, PDM– 1. Pentru formarea unei majorităţi în Consiliul municipal sunt necesare cel puţin 26 de mandate.