Coaliția „Vocea Romilor” insistă ca toți copiii, implicit cei de etnie romă, să fie asiguraţi cu educaţie de calitate. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Ion Duminica, membru al Secretariatului Coaliției, a menționat că dreptul elevilor romi la educaţie este din nou lezat, în contextul în care, recent, autorităţile au reintrodus formatul de educaţie online.
Potrivit lui Ion Duminica, această decizie creează o problemă ce ţine nu doar de prezent, ci şi de viitor, întrucât aceşti copii, neavând acces la studii, vor deveni cetăţeni vulnerabili şi nu se vor putea încadra pe piaţa muncii. „Accesul la educaţia online este actualmente asigurat doar pentru o categorie de cetăţeni, cei cu surse stabile de venit. Reiese că educaţia online este pentru societatea bogată. Pentru săraci, pentru comunitatea romilor, educaţia online nu e binevenită, nu este acceptată, nu au nici-o posibilitate elevii să o acceseze”, a regretat Ion Duminica.
În cazul în care autoritățile nu au soliții pentru a asigura tuturor copiilor acces la educaţie de calitate, sugestia este ca vacanța să fie prelungită pentru toți elevii. „Pledăm ca toţi copiii din Republica Moldova, inclusiv cei de etnie romă, să aibă acces egal la educaţie de calitate, în codiţii decente. Educaţia online nu prevede acces egal pentru toţi copii. Noi pledăm ca copiii să înveţe la şcoală, într-un mediu prietenos, de socializare. Noi nu vrem ca copiii noştri să fie separaţi, discriminaţi şi uitaţi pentru că educaţia online creează noi bariere, frontiere între copiii de etnie romă şi restul societăţii”, a afirmat Ion Duminica.
Coaliția „Vocea Romilor” solicită autorităţilor, înainte de a dispune învăţământul online, să asigure toate localităţile țării cu conexiune la internet, să asigure elevii şi profesorii cu echipament necesar şi abilități digitale. „ În acest moment, educaţia online este doar un atribut formal, care nu e accesibil pentru majoritatea copiilor din Republica Moldova, inclusiv pentru cei de etnie romă. Solicităm ca, începând cu săptămâna viitoare, de pe 15 martie (după vacanța elevilor), să fie reluat procesul de educaţie în condiţii normale”, a spus Ion Duminica.
Valeriu Matac, mediator comunitar în sectorul Centru, Chişinău, a menţionat că şi aşa majoritatea copiilor romi absolvesc studiile gimnaziale doar cu certificat de audienţă. Fără o educație de calitate, nu au șanse să-și asigure un loc pe piața muncii.
Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.