Coaliția Vocea Romilor consideră că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă ar trebui să lanseze un program de facilitare a accesului romilor pe piața muncii prin organizarea la nivel local a bursei locurilor de muncă. La fel, sunt necesare programe naționale și locale de pregătire a tinerilor romi pentru a lucra în administrație și în instituțiile publice. Recomandarea a fost făcută în contextul prezentării unui raport de monitorizarea Programului de susținere a romilor 2022-2025, la capitolul angajare în câmpul muncii.
Într-o conferință de presă la IPN, Silvia Feraru, expert CVR, a relatat că, potrivit datelor ANOFM, în primele 6 luni ale anului 2023 au fost înregistrate cu statut de șomer 688 de persoane de etnie romă, 4,9% din numărul total de șomeri. Majoritatea – 468 sunt din mediul urban. Dintre șomerii romi, 633 sunt cu studii primare, 31 de persoane cu studii gimnaziale, 16 persoane cu studii secundar-profesionale, 5 persoane au liceul finalizat și 3 au terminat colegiul.
Se constată că există șanse reduse de încadrare în câmpul muncii, iar ponderea înaltă a celor care dețin doar studii primare poate pune bariere la antrenarea șomerilor în programe de formare profesională. Totuși, 39 de persoane au fost încadrate în câmpul muncii cu ajutorul ANOFM, în funcții precum muncitori sau muncitoare necalificate în agricultură, viticultură sau muncitori auxiliari, a precizat Silvia Feraru.
De exemplu, în Edineț, sunt 1621 de romi, 400 dintre care sunt copii. Faptul că nu își pot continua studiile îi lasă în consecință fără o meserie și, respectiv, fără loc de muncă calificat. Romii au acces limitat la muncă, chiar și fără calificare, inclusiv din cauza atitudinilor romilor față de muncă. În special femeile nu vor să lucreze legal, în baza unui contract de muncă, considerând că munca este de rușine și nu este acceptată de tradițiile comunității de romi.
Potrivit expertei, majoritatea persoanelor angajate activează în calitate de zilieri sezonieri. În urma discuțiilor experților romi avute în teritoriu, s-a constat că agenții economici sunt sceptici la angajarea romilor din cauza nivelului scăzut de studii, stereotipurilor și lipsei experienței pozitive de activitate a romilor.
Principalele cauze ale accesului limitat al romilor în câmpul muncii țin de vârsta și calificarea romilor, lipsa educației sau ieșirea prea devreme din câmpul educației care duce la necalificare și, respectiv, domenii de activitate puțin plătite.
Marin Alla, director executiv Coaliția Vocea Romilor (CVR), consideră regretabil faptul că în toți anii de independență nu se găsesc mereu resurse pentru romi. În opinia sa, dacă nu vor fi alocate resurse pentru implementarea Programului de susținere a romilor 2022-2025, pe fiecare punct în parte, fără generalizări, pe nici un punct din acesta nu se va progresa.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.