Membrii Coaliției „Vocea Romilor” pledează pentru crearea Biroului pentru relații cu persoanele de etnie romă, menționând că acest lucru este o necesitate stringentă. Potrivit lui Ion Duminica, membru al Secretariatului Coaliției, Planul de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă 2016-2020 a dat faliment, deoarece nu a fost creată această structură, care să monitorizeze şi coordoneze politicile care vizează populația romă.
„Atenţionăm autorităţile publice centrele ca, la aprobarea următorului Program de susţinerea populaţiei de etnie romă, 2021-2025, să nu mai lase pe seama Agenţiei Relaţii Interetnice monitorizarea, evaluarea şi implementarea Planului de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă deoarece această structură nu şi-a coordonat activităţile cu societatea civilă romă, cu administraţia publică locală şi cu alţi parteneri de dezvoltare”, a atenţionat Ion Duminica, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Ion Duminica spune că nu a existat un dialog periodic între administraţia publică centrală şi comunitatea romă. Rapoartele ARI privind implementarea Planului conţin date eronate, neverificate. Spre exemplu, ARI raportează 17 copii de etnie romă neşcolarizaţi în toată ţara, pe când raportul elaborat de Coaliția „Vocea Romilor” arată că doar în Edineţ sunt peste 300 de copii neşcolarizaţi.
„Pe de o parte, avem un raport oficial cu date ireale, plasat pe site-ul ARI. Ele sunt date oficiale, dar nu sunt reale, pentru că nu sunt verificate cu comunitatea romă, cu administraţia publică locală. Acestea au fost plasate fără a fi verificate, discutate, aprobate de comunitatea romă. Pe de altă parte, avem rapoartele elaborate de Coaliția „Vocea Romilor” pe parcursul anilor 2016 - 2020, datele au fost preluate de la mediatorii comunitari şi administraţia publică locală. Ele sunt date reale, dar care nu au fost plasate ca date oficiale de Agenţia Relaţii Interetnice”, a subliniat membrul Coaliției.
Silvia Feraru, secretat general al Coaliției „Vocea Romilor”, a reiterat că Coaliția este o platformă care întrunește 35 de organizaţii neguvernamentale implicate în apărarea drepturilor persoanelor de etnie romă. Pe parcursul anilor 2016-2020, Coaliţia a monitorizat implementarea Planului de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă. Fiind responsabilă de monitorizarea domeniului Muncă şi Protecţie socială, Silvia Feraru a constatat că, spre exemplu, pe acţiunea „Organizarea formării întreprinzătorilor romi care doresc să iniţieze o afacere în localităţile dens populate de romi privind programele de creditare existente”, în 2017 nu s-a făcut nicio activitate. În 2018, ARI spune că acţiunea nu ţine de competenţa ei, ci de a ODIMM-lui. În 2019, doar în raionul Donduşeni au fost informate 15 persoane de etnie romă privind programele de creditare existente. Ca într-un final, ARI să raporteze că ODIMM-ul nu dispune de date diferenţiate pe numărul de persoane de etnie romă informate pe marginea programelor de finanţare existente. În concluzie, Silvia Feraru spune că impactul asupra romilor legat de această acţiune este zero.
Silvia Feraru a mai spus că, la momentul actual, comunitatea romă nu are un document de politici care reflectă problemele şi soluţiile comunităţii, un raport sau date oficiale de la instituţiile de resort referitor la impactul produs în urma implementării Planului. Totodată, comunitatea romă sesizează mai multe rapoarte elaborate de diferite instituţii sau ONG-uri care conţin informaţii eronate şi necunoscute de comunitate, mediatorii comunitari şi nu este clar pe viitor cine va monitoriza implementarea noii hotărâri de Guvern şi când aceasta va fi aprobată.
Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.