Coaliţia pro-europeană majoritară, negocierile pentru care pot începe săptămâna curentă, va fi creată în mare parte din contul cedărilor la care este predispus sau va fi forţat să le facă PLDM, în timp ce ceilalţi doi participanţi la negocieri vor aborda poziţii mai dure. Astfel de concluzie înaintează analiza „Coaliţia pro-europeană între interesele naţionale şi cele de partid, publicată de IPN în data de 6 iulie 2015. Autorul analizei, Valeriu Vasilică, aduce câteva considerente în favoarea concluziei:
„Poziţia PLDM va fi dictată de scopul de a trece fără alte pierderi de perioada care vine, până la vremuri mai bune, pe fundalul celor pe care deja le-au suportat atât formaţiunea, cât şi liderul Vlad Filat. În acest context, s-ar putea ca PLDM să fie impus să cedeze în negocieri ceea ce nu ar fi dispus să cedeze PDM, dar şi ceea ce ar putea solicita direct PL sau chiar deja a solicitat: acceptarea partidului, încă neexistent, al lui Iurie Leancă la negocieri şi partajarea de funcţii, evident, tot din contul PLDM”, se spune în analiza IPN.
„Din considerentele expuse mai sus, dar şi pentru că PLDM are responsabilităţi reale mai mari pentru soarta integrării europene, viitoarea coaliţie pro-europeană ar putea fi constituită, în principal, din contul PLDM. Poate că aceasta a avut în vedere autorul setului de teze cu titlul „Duminică. Misiune imposibilă”, publicat de IPN în preajma turului doi al alegerilor din Chişinău, în care „decimarea PLDM” este prevăzută în toate variantele de rezultate aşteptate. În rest, spun ruşii: „Lovkosty (politicheskih – v.v.) ruk i nikakogo moshennichestva”.
În aceeaşi analiză autorul admite că PL şi PDM vor aborda şi de data aceasta poziţii dure în procesul de constituire a coaliţiei majoritare pro-europene, aducând un şir de motive al unui asemenea comportament din domeniul intereselor politice ale celor două formaţiuni, precum şi gradul diferit de ataşament al acestora faţă de cauza integrării europene a Republicii Moldova în calitate de interes naţional major.