Coaliția pentru incluziune și nediscriminare lansează Campania „#PunctPeUră!Votați301!”. Scopul este de a cere autorităților statului reluarea procesului de definitivare și adoptare a proiectului de lege nr. 301 privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată, transmite IPN.
CIN aminteşte că, pe data de 8 decembrie 2016, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură proiectul de lege nr. 301, iar pe 5 martie 2020, au fost organizate ultimele consultări pe marginea acestuia de către Comisia juridică, numiri și imunități. Pe 6 martie 2020, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, Comisia a solicitat transferarea examinării proiectului de lege pentru o altă zi, pe motivul necesității examinării propunerilor înaintate de societatea civilă și definitivarea proiectului până la examinarea în lectura a doua. „Aceasta a fost o ultimă acțiune cunoscută publicului larg despre evoluția acestui proiect. Tergiversarea nejustificată a procesului de definitivare a proiectului de lege determină nesancționarea discursului și infracțiunilor motivate de prejudecată. Cu regret, deși au trecut circa cinci ani de la votarea proiectului de lege în prima lectură, nu au fost înregistrate progrese în definitivarea acestuia”, se arată într-un comunicat de presă al Coaliției pentru incluziune și nediscriminare.
Potrivit membrilor Coaliţiei, discursul de ură rămâne în mare parte nesancționat, în pofida unui număr mare de cazuri identificate în spațiul public și în mass-media, iar crimele bazate pe prejudecată nu sunt calificate ca atare, agresorii fiind pedepsiți doar pentru tâlhărie sau huliganism. De asemenea, nu se cunosc motivele statului în tergiversarea procesului legislativ, ignorarea și strămutarea acestor amendamente pe plan net inferior în comparație cu alte proiecte de lege, susţin aceştia.
Pe 5 februarie curent, Coaliția pentru incluziune și nediscriminare a expediat Comisiei juridice, numiri și imunități, precum și președintei Maia Sandu, o petiție prin care solicită în mod repetat reluarea procesului de definitivare a proiectului de lege și înaintarea lui spre aprobare Parlamentului. Coaliția îndeamnă cetățenii să se implice în această campanie pentru a cere un răspuns de la parlamentari. Doritorii pot expedia un demers către membrii Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului Republicii Moldova. Formularul de petiție poate fi preluat de pe pagina de Facebook a CIN. Petiția semnată poate fi expediată personal sau pe adresa secretarului CIN secretariat.cin@gmail.com.