Coaliţia a înregistrat proiectul privind abolirea imunităţii absolute a deputaţilor

Coaliţia Pro Europeană a înregistrat în Parlament un proiect de modificare a Constituţiei privind abolirea imunităţii absolute a deputaţilor. În cadrul unui briefing desfăşurat înainte de şedinţa Parlamentului, coaliţia a făcut un apel către ceilalţi deputaţi să susţină acest proiect, transmite IPN.

Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a spus că proiectul presupune modificarea articolului 70 – „Incompatibilităţi şi imunităţi”. Din titlu se va exclude cuvântul
„imunităţi” şi totodată se va renunţa la aliniatul 3, care prevede că „deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.

Totodată, deputaţii propun ca în articolul 71 din Constituţie – „Independenţa opiniilor” să se adauge cuvântul „public” în sintagma: „deputatul să nu poată fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate (public) în exercitarea mandatului”. Potrivit lui Valeriu Streleţ, proiectul este susţinut de către 50 de deputaţi.

Vicepreşedintele legislativului, Andrian Candu (PDM), a spus că nimeni nu trebuie să fie mai presus decât legea. „Am fost aleşi ca să muncim, nu avem privilegii speciale sau imunităţi”, a spus parlamentarul democrat. Potrivit lui, în următoarele 6 luni, proiectul trebuie să treacă toate procedurile legale, astfel încât în luna mai să poată fi votat.

Liderul grupului liberalilor reformatori, Ion Hadârcă, a declarat că imunitatea nu trebuie să obstrucţioneze principalele funcţii şi atribuţii ale justiţiei şi nici să împiedice cu bună ştiinţă funcţionarea principiilor democratice într-un stat de drept, a spus parlamentarul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE