Coaliţia-2007 afirmă că turul doi al alegerilor locale a întrunit în linii mari criteriile internaţionale de alegeri libere
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Democratice “Coaliţia-2007” afirmă că turul doi al alegerilor locale a întrunit în linii mari criteriile internaţionale de alegeri libere, cu excepţia cazului din Corjova, şi au fost parţial corecte. Această concluzie a fost formulată în cadrul unei conferinţe de presă, transmite Info-Prim Neo.
Observatorii Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în Moldova (LADOM) au semnalat mai multe nereguli, care n-au fost însă de natură să perturbeze modul de desfăşurare al scrutinului.
Potrivit preşedintelui LADOM, Paul Strutzescu, turul II al alegerilor locale a fost net calitativ comparativ cu scrutinul din 3 iunie, observatorii reuşind să stopeze mai multe nereguli. Printre acestea au fost prezenţa concomitentă într-o cabină de vot a 2-4 persoane, înmânarea mai multor buletine de vot de către membrii birourilor electorale unui singur alegător, agitaţie electorală la secţiile de votare etc. În afară de aceasta, spune Paul Strutzescu, alegătorii au fost privaţi de dreptul votului secret pe motiv că hârtia pe care a fost tipărit buletinul are de o calitate joasă, prin care se vedea clar pe ce loc se află ştampila “votat”.
Totodată, Coaliţia-2007 a menţionat că în turul II pe liste suplimentare au fost înscrişi mult mai puţini votanţi. Astfel, la 3 iunie, în mun. Orhei în listele suplimentare au fost înscrişi 14,6% alegători, iar în turul II – doar 2,12%. În or. Cahul în turul I pe liste suplimentare au figurat peste 8% de alegători, în cel de-al doilea tur – 4,82%. La Chişinău, la fel, s-a micşorat numărul votanţilor înscrişi pe listele suplimentare - de la peste 1% la 0,81%.
Referindu-se la comportamentul mass-media în ziua scrutinului şi în zilele premergătoare acesteia, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a declarat că perioada dintre cele două scrutine a fost marcată de multiple atacuri la persoană şi materiale de presă denigratoare la adresa candidatului Partidului Liberal. Concomitent, televiziunea publică Moldova-1, Radioul Naţional, Antena C şi parţial NIT au favorizat candidatul comuniştilor. Chiar în ziua de 17 iunie, spune Macovei, Radioul naţional a pus pe post un interviu cu prim-ministrul Vasile Tarlev care a enumerat “lucrurile mari” făcute în Chişinău şi opţiunea lui pentru candidatul care va continua proiectele începute.
Petru Macovei a mai spus că ziarele “Moldova Suverană” şi “Nezavisimaia Moldova” au continuat atacurile împotriva lui Dorin Chirtoacă, iar ziarul de limbă română a făcut exces de materiale denigratoare şi chiar agresive.
Coaliţia-2007 a fost creată în scopul monitorizării alegerilor locale, activităţile de bază incluzând observarea pe termen scurt şi lung a campaniei electorale, monitorizarea mass-media în reflectarea alegerilor, educaţia civică şi electorală pentru alegători şi funcţionari electorali.