Peste 60% dintre lucrătorii informali sunt gata să solicite angajatorului să i se achite salariul oficial integral, din care să fie reţinute impozite şi contribuţii. Datele se regăsesc într-un sondaj realizat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Totodată, cercetarea relevă că peste 65% dintre respondenţi s-au arătat gata să se asigure în mod individual, pentru a beneficia de drepturile sistemului de asigurări sociale, transmite IPN.
Într-un comunicat de presă al CNSM, se menţionează că respondenţii nu sunt motivaţi să contribuie la sistemul de securitate socială, deoarece plăţile pentru acoperirea riscurilor sociale sunt foarte reduse. Potrivit CNSM, sistemul ar trebui să fie eficient, iar contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurile de asigurări medicale trebuie să fie plătite în mod cuvenit de către toată lumea.
Sondajul relevă că cele mai frecvente probleme cu care se confruntă lucrătorii informali sunt imposibilitatea de a beneficia de servicii medicale fără plată, precum şi neplata concediului medical. Peste 40% dintre respondenţi s-au ciocnit cu astfel de probleme precum neplata concediului de odihnă, iar 30% dintre lucrătorii informali intervievaţi au spus că s-au confruntat cu imposibilitatea de a beneficia de subvenţii sau compensaţii din partea statului.
Mai mult de jumătate dintre lucrătorii informali intervievaţi au declarat că au un loc de muncă stabil şi un angajator permanent, în timp ce 40% dintre ei muncesc cu ziua sau pentru îndeplinirea unor lucrări. La fel, puţin peste jumătate dintre lucrătorii informali au declarat că nu au un contract de muncă în formă scrisă, iar 75% dintre ei au spus că au stabilit cu angajatorul salariul pe care-l vor primi pentru munca prestată.
Potrivit experţilor, lucrătorii informali trebuie educaţi pentru a conştientiza importanţa achitării impozitelor, taxelor şi contribuţiilor în bugetul de stat, pentru a putea beneficia, ca rezultat, de drepturile acordate de sistemul de securitate socială
Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 500 de persoane, care sunt caracterizate drept lucrători informali – fie nu au un contract de muncă încheiat, fie primesc o parte sau în totalitate salariul în mod neoficial şi nu li se reţine din salariul integral impozitele şi contribuţiile.