CNPF: Constituirea unei celule de criză în cazul SA „Moldasig” este imperios necesară

Comisia Națională a Pieței Financiare reiterează opțiunea exprimată vizavi de „cazul SA Moldasig” și contează mult pe reacția autorităților statului și instituțiilor de resort, precizând că este imperios necesară constituirea unei celule de criză. Instituția menționează că, începând cu ziua de vineri, 20 noiembrie, CNPF este împiedicată fizic să-și exercite prerogativele în administrarea specială a SA „Moldasig”, autoritatea de supraveghere nebancară, astfel, fiind în imposibilitate de a aplica legea, transmite IPN.

Într-o declarație remisă presei, CNPF precizează că administrarea specială, instituită în iulie 2019 asupra SA „Moldasig”, precum și organele de conducere ulterioare ale entității în cauză au reușit în scurt timp să ordoneze și să gestioneze în mod corect și responsabil activitățile operaționale, inclusiv manifestându-se prin măsuri ferme în materie de recuperare a mijloacelor împrumutate, potrivit deciziei foștilor administratori.

Astfel, au fost sesizate așa instituții de resort cum ar fi:  Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit Comisiei, semnificativ este că examinarea cererilor depuse de către managementul entității în semestrul doi 2019 către instanțele judecătorești a fost permanent zădărnicită, până în prezent dosarul nu a fost examinat în fond.

Totodată, în legătură cu recentele informații difuzate în spațiul public, Comisia Națională a Pieței Financiare vine cu unele clarificări. „În primul rând, cetățeanul Veaceslav Platon nu a figurat și nu figurează cu statut de „acționar” în actuala („Moldasig” SA) și fostele companii de asigurări „Asito” SA și „Alliance Insurance Group”, prin urmare „pretențiile” acestuia sunt lipsite de temei juridic”, precizează CNPF.

Acum trei zile, Comisia Națională a Pieței Financiare a anunțat că preia conducerea companiei de asigurări „Moldasig”, cu numirea temporară a unui administrator special. Aceasta, urmare a autosesizărilor privind neregulile ce țin de buna guvernare a companiei.

Omul de afaceri Veaceslav Platon, care se declară acționar din anul 2012, menționează că acționarii companiei încearcă să recupereze 40 de milioane de lei de la compania concesionară a Aeroportului Chișinău, Avia Invest. Iar odată ce au aflat despre cele planificate, CNPF ar încerca ilegal, în opinia sa, să preia conducerea Moldasig. Potrivit lui Platon, compania „Moldasig” este stoarsă de bani de mai mulți ani prin influențele lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, astfel încât aceasta a pierdut poziția de fruntaș la capitolul asigurări pe piața din domeniu. Iar o parte din banii extrași din companie ar fi ajuns la concesionara Aeroportului Chișinău, Avia Invest.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.