CNP dezaprobă decizia Ministerului Finanţelor privind legea 2%

Consiliul Naţional pentru Participare (CNP) regretă decizia Ministerului Finanţelor de retragere a setului de materiale ce vizează dreptul de direcţionare a unei sume de până la 2% din impozitul pe venit din salariu pentru susţinerea organizaţiilor necomerciale de utilitate publică. Solicitat de IPN, preşedintele CNP, Sergiu Ostaf, a menţionat că această decizie va avea repercursiuni asupra coaliţiei de guvernare.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, este clar că o parte dintre politicienii care au promis să susţină acest proiect de lege, printre care fostul ministru al finanţelor, dar şi prim-ministrul Iurie Leancă, nu se ţin de cuvânt, iar promisiunile lor nu se adeveresc. Decizia de a retrage proiectul va afecta direct organizaţiile obşteşti din Republica Moldova şi beneficiari acestora.

Preşedintele CNP mai spune că guvernanţii demonstrează că nu-şi doresc o societate civilă puternică şi financiar durabilă, iar acest lucru se va răsfrânge asupra dialogului dintre politicieni şi societatea civilă. Anul 2014 porneşte cu stângul pentru politicienii din Moldova, iar relaţiile societăţii civile cu guvernarea vor fi construite ca urmare a acestei decizii.

Sergiu Ostaf a adăugat că decizia Ministerului Finanţelor contravine direcţiei europene a Republicii Moldova. Acesta a precizat că au existat semnale că proiectul ar putea fi retras, în primăvara anului trecut, dar şi în toamnă, când bugetul statului a fost adoptat cu mai multe încălcări, iar calitatea documentului a fost foarte proastă.

Bugetul de stat a fost votat cu încălcarea principiului transparenţei decizionale şi a fost prezentat public cu 2 zile înainte de şedinţa Guvernului, notează preşedintele CNP. Documentul nu prevede mecanism de redirecţionare a banilor în folosul societăţii civile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.