CNP a acţionat în judecată Guvernul

Consiliul Naţional pentru Participare (CNP) a acţionat în judecată Guvernul pentru netransparenţă. Potrivit organizaţiei, în şedinţa Guvernului din 27 noiembrie este examinat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2014, fără ca documentul să fie făcut public şi consultat cu cetăţenii, transmite IPN.

Unul din membrii consiliului, Arcadie Barbăroşie, a declarat că în sistemele democratice procesul legislativ este deschis presei şi opiniei publice. Doar atunci când acţiunile guvernamentale şi modul de gestionare a bugetului pot fi verificate de oricine, iar legile, regulile şi deciziile sunt deschise discuţiilor – ele sunt considerate transparente, iar autorităţilor li se oferă mai puţin ocazia de a acţiona abuziv, pentru a-şi satisface propriile interese.

Arcadie Barbăroşie a amintit s-a referit şi la alte decizii aprobate de către Guvern, în care nu s-a respectat legea transparenţei decizionale, iar ca urmare acestea au avut un impact negativ asupra societăţii. Este vorba de Banca de Economii şi de concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, a spus Barbăroşie.

Elena Terzi, membru CNP, a menţionat că bugetul de stat are un impact global, iar părţile interesate în acest caz sunt toţi cetăţenii Republicii Moldova. Procesul de consultare ar trebui să fie unul inclusiv, multilateral şi transparent. „Nu mai putem tolera asemenea atitudine”, a declarat Elena Terzi.

Vicepreşedintele CNP, Antonina Fonari, a notat că organizaţia doreşte să creeze un precedent în care o organizaţie atacă în instanţă Guvernul pentru netrasparenţă. CNP solicită executivului să anuleze chestiunea de pe ordinea de zi, să garanteze imediat  accesul la textul integral al proiectului de lege, prin publicarea acestuia. O solicitare vizează şi organizarea consultărilor publice privind conţinutul proiectului Legii bugetului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.