CNI a depistat conflicte de interese în cazul a cinci persoane cu funcţii de răspundere

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflicte de interese în cazul a 5 persoane cu funcţii de răspunde şi foşti exponenţi ai puterii de stat. Persoanele vizate de CNI, în cazuri diferite, sunt: primarul comunei Ghidighici,  ex-procurorul general, ministrul sănătăţii, directorul general al SA „Termocom”, primarul satului Ignăţei din raionul Rezina şi ex-directorul Agenţiei „Moldsilva”. Aceştia riscă sancţiuni pentru nedeclararea conflictului de interese, transmite IPN.

Potrivit paginii moldovacurata.md, lansată de 7 ONG-uri din Republica Moldova, actele de constatare care vizează aceste persoane au fost remise Centrului Naţional Anticorupţie, care urmează să aplice sancţiuni pentru ilegalităţile comise. Actele de constatare emise de CNI au fost atacate în instanţa de judecată de către ex-procurorul general, Valeriu Zubco, şi de către primarul comunei Ghidighici, Ion Begleţ.

Valeriu Zubco, dar şi ex-directorul Agenţiei „Moldsilva”, Ion Lupu, sunt acuzaţi de nedeclararea conflictului de interese în cazul incidentului din Pădurea Domnească, produs pe 23 decembrie 2012. La acea vânătoare, la care au participat mai multe persoane cu funcţii publice, a fost rănit mortal un om. Cei doi oficiali nu au anunţat incidentul.

În ceea ce-l priveşte pe primarul de Ghidighici, Ion Begleţ, CNI s-a autosesizat în baza constatărilor Curţii de Conturi, precum că în localitatea respectivă funcţia de viceprimar este deţinută ilegal de către feciorul primarului. La Primăria satului Ignăţei, primarul Ion Balan a încheiat mai multe contracte de achiziţii de produse alimentare pentru grădiniţa din sat, a cărei directoare este soţia acestuia.

Conflict de interese a fost constatat şi în cazul lui Mihail Cernei, directorul de la SA „Termocom”. Acesta a închiriat pentru întreprindere de la ginerele şi fiica sa două automobile, pentru care a plătit din bugetul public peste jumătate de milion de lei. Funcţionarul public a declarat în cadrul unei şedinţe a Primăriei Chişinău că nu ştia cui îi aparţin maşinile.

Şi în cazul ministrului sănătăţii, Andrei Usatâi, membrii CNI au ajuns la concluzia că oficialul s-a aflat în conflict de interese atunci când a admis reorganizarea Spitalului Clinic Republican prin absorbţia Institutului de Cardiologie şi a Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie. Astfel acesta şi-ar fi creat condiţii favorabile de administrare a spitalelor, inclusiv sub aspect economic, după încheierea mandatului de ministru. Ministrul a anulat acel ordin în luna februarie curent, neagă existenţa vreunui interes şi susţine că măsurile erau prevăzute în foaia de parcurs pentru reformarea sistemului medical.

Potrivit legislaţiei în vigoare, nedeclararea conflictului de interese se sancţionează cu amendă de la 100 la 300 de unităţi convenţionale (2 000 – 6 000 de lei).
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.