Casa Națională de Asigurări Sociale va organiza seminare în toate raioanele din țară în cadrul unei campanii de informare pe care o inițiază în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA). Campania este adresată tinerelor familii și se va desfășura în perioada 19 ianuarie - 28 februarie, transmite IPN.
Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputatul Dan Perciun, a declarat în debutul evenimentului că necesitatea campaniei „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile” este esențială, întrucât mulți părinți nu își cunosc drepturile.
„Ideea a fost să venim cu un mic suport adițional pentru tinerele familii, adică acea indemnizație de o mie de lei de care beneficiază toți copii până la vârsta de doi ani. Am creat o nouă formulă pentru indemnizația de îngrijire a copilului, una mai scurtă. De anul trecut există posibilitatea unei indemnizații până la un an și două luni, până acum era doar până la doi ani și două luni și 3 ani. Concediul paternal poate fi luat până la un an de zile, în comparație cu 59 de zile cum era până în prezent”, a menționat Dan Perciun.
Tot anul trecut au avut loc și anumite schimbări legate de concediul de maternitate. „Dacă anterior era obligatoriu ca doamnele să iasă în concediu de maternitate începând cu a 30-a săptămână, acum această decizie e la discreția doamnei. Era o practică răspândită când doamnele își dădeau demisia ca indemnizația să fie calculată în baza salariului soțului, ca indemnizația să fie mai mare. Prin ultimele modificări am intervenit, iar indemnizația de maternitate poate fi calculată la alegere, fie în baza salariului soțului sau a soției”, a punctat deputatul.
Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, este de părere că tații trebuie să fie implicați în egală măsură în viața copiilor. Iată de ce, statul este dator să ofere cât mai multe posibilități ca părinții să poată combina cariera cu viața de familie. „Politicile trebuie să răspundă la nevoile familiilor. Noi vom veni cu alte acțiuni care vor flexibiliza munca. Ne gândim la posibilitatea de a oferi un bonus din partea statului dacă ambii părinți utilizează acest concediu. Noi în acest an trebuie să flexibilizăm accesul la serviciile de îngrijire. Vom încerca să încurajăm cât mai mulți angajatori să creeze aceste servicii”, a spus ministrul.
Ministrul a mai declarat că organizarea creșelor de timp familial este o prioritate pentru autorități. „Toate aceste măsuri reduc sărăcia copiilor, cresc productivitatea salariaților, le oferă angajatorilor mai multe posibilități să găsească personal calificat”, spun el.
Elena Țîbîrnă, director general CNAS, a precizat că scopul campaniei este informarea populației, iar grupul țintă sunt tinerele familii. „Noi, de fiecare dată, suntem acea instituție care avem scopul și obligația de a informa cetățenii cu privire la noile modificări în legislație. Campania de informare are drept grup țintă tinerii părinți. Scopul și obiectivul este să fim mai aproape de cetățeni, iar în fiecare centru raional va avea loc câte o sesiune de informare, graficul acestora deja poate fi consulat pe site-ul CNAS”, a declarat directoarea CNAS.
Natalia Plugaru, reprezentant adjunct al UNFPA Moldova susține că necesitățile familiilor sunt foarte diferite, iar ultimele schimbări legislative le oferă părinților diferite opțiuni. „Familiile își vor putea alege cea mai potrivită variantă: cine își ia concediu de îngrijire a copilului, când se întoarce pe piața muncii, cine își ia responsabilitatea să negocieze cu angajatorul modul de activitate. Pentru noi este important ca prin programele pe care le susținem să răspundem la necesitățile populației”, spune Natalia Plugaru.
Potrivit ei, există studii și analize care demonstrează că implicarea taților are un beneficiu imens asupra creșterii copiilor. Dacă tații se implică activ în viața copiilor, performanța academică crește cu 40%, iar copilul este mai puțin predispus să se implice în chestiuni vicioase.