Cheltuielile pentru serviciile medicale acordate refugiaților din Ucraina vor fi acoperite de Compania Națională de Asigurări în Medicină care a încheiat noi acorduri de colaborare cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, transmite IPN.
Persoanele strămutate din Ucraina care primesc protecția temporară în Moldova au acces gratuit la asistență medicală urgentă, asistență medicală primară și la examenul medical din motive de sănătate publică. Acordul de parteneriat dintre UNICEF și CNAM prevede rambursarea cheltuielilor pentru serviciile medicale prestate copiilor până la 18 ani. Bugetul estimat pentru asistența medicală destinată în 2023 copiilor din Ucraina beneficiari de protecție temporară este de aproape 21 de milioane de lei.
În baza acordului cu OIM, vor fi acoperite cheltuielile ce țin de serviciile de dializă acordate în condiții de ambulatoriu și staționar de către prestatorii încadrați în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală. Bugetul estimat este de aproape 260 de mii de dolari.
Acordul de parteneriat cu UNFPA prevede rambursarea cheltuielilor pentru serviciile medicale de urgență spitalicești prestate femeilor cu vârste între 18 și 55 de ani. Bugetul estimat pentru 2023 este de peste 4 milioane 363 de mii de lei.
În luna ianuarie Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre potrivit căruia în Republica Moldova va fi introdusă acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina pe o perioadă de un an. Din 1 martie a intrat în vigoare mecanismul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din țara vecină.