Tranzacțiile în numerar operate între persoanele fizice trebuie să fie limitate, așa cum se întâmplă în cazul persoanelor juridice. Cu o propunere în acest sens a venit directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, în plenul Parlamentului, transmite IPN.
„Asta ar simplifica semnificativ investigațiile pe care le desfășurăm și nu ar permite persoanelor corupte să utilizeze banii pe care îi obțin în activitatea lor ilegală”, a menționat directorul CNA.
În contextul inițiativelor de a opera modificări la legislație, Iulian Rusu a îndemnat Parlamentul să le examineze cu celeritate, întrucât acestea trebuie să ușureze activitatea organelor de investigație. „De exemplu în ceea ce ține de examinarea cauzelor contravenționale cu privire la abuzul în serviciu care nu generează prejudicii, în acest caz este vorba despre un termen de prescripție de un an de zile. Avocații rău-intenționați tergiversează ședințe în instanța de judecată”, explică directorul CNA.
Iulian Rusu a propus extinderea acestui termen de la un an la 18 luni. Odată ce cauza ajunge în instanța de judecată, termenul trebuie suspendat „Va fi mai ușor și pentru judecătorii care examinează tot tipul de solicitări tendențioase din partea apărării și va avea finalitate activitatea noastră de investigare a contravențiilor care presupun abuz de serviciu fără existența unui prejudiciu”, a menționat directorul CNA.
Propunerile au fost făcute în contextul prezentării raportului de activitate pentru anul 2022. Pe parcursul anului 2022, CNA a depistat 539 de infracțiuni, dintre care 401 – au fost legate de corupție. În premieră în anul 2022, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a reușit să aplice sechestru pe un singur articol în valoare de peste un miliard de lei. Este vorba despre active care provin dintr-o cauză de rezonanță, cunoscută societății. Acest activ a fost identificat pe teritoriul unui alt stat. În total, anul trecut au fost aplicate sechestre în valoare de două miliarde de lei.