Centrul Național Anticorupție anunță că în cadrul descinderilor de la Comisia Electorală Centrală de la Comrat au fost ridicate mai multe documente în cauza penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale de alegere a bașcanului. Potrivit CNA, există bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea în numele acestora, transmite IPN.
„Astfel, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală în cauza penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor, a apărut o bănuială rezonabilă că o parte din alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului politic Șor. La fel, potrivit informației apărute, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Evghenia Guțul se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate”, se arată într-un comunicat de presă al CNA.
În urma perchezițiilor, în aceeași seară s-a convocat Adunarea Populară a Găgăuziei, la ea fiind prezenți și reprezentanții Comitetului executiv, dar și Evghenia Guțul, care potrivit datelor preliminare a învins în scrutinul pentru funcția de bașcan. Deputații de la Comrat au lansat critici dure la adresa organelor de drept și autorităților publice centrale de la Chișinău. Aceștia au acuzat abuz, fărădelege și o presiune enormă asupra organului central din Găgăuzia.
Deputații locali au declarat că cetățenii din Găgăuzia și-au făcut alegerea, iar imixtiunea puterii centrale este inacceptabilă. Contracandidatul Evgheniei Guțul din turul doi al alegerilor și-a recunoscut înfrângerea. Potrivit lor, nu au existat plângeri cu privire la desfășurarea scrutinului, însă câteva de persoane din guvernarea de la Chișinău au decis să facă presiuni cu implicarea organelor de forță.
Într-un final, Adunarea Populară a Găgăuziei și Comitetul executiv au susținut hotărârea Comisie electorale de la Comrat, prin care Evghenia Guțul a fost declarată învingătoarea scrutinului. De asemenea, pentru data de 27 mai a fost stabilită o ședință la care să se convoace deputații de toate nivelurile din UTA Găgăuzia.
Comisia electorală de la Comrat a anunțat marți că Eugenia Guțul a acumulat 27 374 de voturi, iar Grigorii Uzun – 24 926 de voturi.
Până la desfășurarea turul II al alegerilor din Găgăuzia, oamenii legii au efectuat percheziții într-un dosar de corupere a alegătorilor de către reprezentanții Partidului Șor pentru a-i determina să voteze pentru Evghenia Guțul. Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota cu ea, fiecare activist era remunerat cu 15 000 de lei. Printre încălcările incriminate reprezentanților staffului electoral al candidatei Partidului Șor se numără transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace bănești despre care se presupune că au fost primite de la un grup criminal organizat, acestea nefiind declarate la CEC.
Totodată, Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a inițiat 8 procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia.