Un grup de iniţiativă, din care fac parte reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi politicieni, şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la activitatea Consiliului municipal Chişinău (CMC) şi a lipsei de transparenţă în elaborarea ordinii de zi a şedinţelor. Reprezentanţii societăţii civile au somat consilieri municipali să nu aprobe niciun subiect de pe ordinea de zi propusă pentru şedinţa din 28 noiembrie, din cauză că proiectele nu au fost supuse dezbaterilor publice.
Preşedintele Organizaţiei „Oraşul meu drag”, Vitalie Voznoi, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că ordinea de zi conţine 77 de subiecte, care acumulează cu tot cu sub-puncte aproape 300 de chestiuni. Mai mult de jumătate dintre acestea se referă la alocarea şi darea în arendă a terenurilor. Unele proiecte vizează subiecte problematice, însă cetăţenii nu pot accesa documentele pentru că nu se deschid, fiind prezentate într-un format neaccesibil.
Deputatul PSRM Ion Ceban spune că deja devenit o obişnuinţă ca ordinea de zi a CMC să apară peste noapte, fără consultarea fracţiunilor din CMC. Socialistul s-a arătat îngrijorat de intenţia autorităţilor locale de reorganizare, prin absorbţie, a unor instituţii medicale, dar şi de modul netransparent de angajare a funcţionarilor la Primărie. Ion Ceban a spus că va propune CMC să creeze o comisie specială responsabilă de organizarea concursurilor pentru angajările la Primărie.
Grigorii Mîra, reprezentantul Partidului „Vozrajdenie”, a spus că 4 sau 5 chestiuni de pe ordine de zi, privind alocarea în arendă a unor terenuri, de fapt presupun vânzarea ascunsă a mai multor loturi cu o suprafaţă de jumătate de hectar. O altă chestiune prevede alocarea unui teren de 2 ari în zona verde din sectorul Râşcani în favoarea unui restaurant pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucţie. Grigorii Mîra a mai spus că CMC nu a explicat locuitorilor capitalei care vor fi consecinţele reorganizării SA „Termocom” şi cum îi va afecta acest proces.
Valentina Şingherei, din cadrul asociaţiei „Mansarde-surprize”, a remarcat că una dintre chestiuni vizează construcţia mansardelor. Aceasta în condiţiile în care autorităţile municipale aşa şi nu au prezentat un regulament de construcţie, iar mai multe blocuri din capitală pe care au fost construite mansarde riscă să se dărâme. Oamenii sunt nevoiţi să stea la rude sau în chirie pentru că apartamentele lor sunt pline de mucegai după ce acoperişul caselor a fost dat jos pentru construcţia mansardelor.
Grupul de iniţiativă a anunţat pentru joi dimineaţa, 28 noiembrie, o acţiune de protest la Primărie, la care vor veni şi locatari nemulţumiţi din blocurile pe care au fost construite mansarde sau lucrările sunt încă în proces.