CMC se va întruni în şedinţă la 20 septembrie
Consiliul municipal Chişinău (CMC) se va întruni joi, 20 septembrie, în şedinţă. În ordinea de zi sunt incluse 11 chestiuni.
Aleşii locali şi-au propus să examineze mai multe probleme ce ţin de alocarea de mijloace financiare suplimentare pentru necesităţile instituţiilor de învăţământ preşcolar şi preuniversitar. Urmează să fie aprobate regulamentele pentru acordarea burselor municipale de merit şi a compensaţiilor nominative pentru plata serviciilor de alimentare cu energie termică. De asemenea, consilierii vor trebui decidă, dacă vor aloca bani pentru executarea lucrărilor din parcul „Valea Morilor”.
Deşi nu figurează pe ordinea zi, nu este exclus faptul că se va încerca o nouă tentativă de a alege preşedintele CMC şi viceprimarii capitalei. Liderii AMN, PDM şi PPCD au declarat la începutul săptămânii într-o emisiune televizată că sunt gata să susţină candidatura preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, la funcţia de preşedinte al Consiliului, pentru a depăşi criza care persistă de câteva luni.
Chiar dacă coaliţia majoritară din Consiliul va vota în consens cu declaraţiile liderilor de partid, alegerea viceprimarilor şi a preşedintelui CMC va fi dificilă, întrucât este nevoie ca toţi membrii acesteia să fie prezenţi în şedinţă şi să voteze candidaturile propuse. Or, surse informate au comunicat pentru Info-Prim Neo că Oazu Nantoi, ales pe listele PDM este plecat din ţară şi nu va reveni decât săptămâna viitoare. Pe de altă parte, liderul democraţilor în CMC, Alexandru Tănase, care şi-a anunţat ieri decizia de a părăsi rândurile PDM, în ultima şedinţă din 6 septembrie a criticat faptul că aleşilor locali din coaliţie le-a revenit „rolul de figuranţi” în scenariul privind alegerea lui Ghimpu în calitate de preşedinte al Consiliului municipal. Tănase declara atunci că nu va tolera această situaţie.
În condiţiile în care nu se va ajunge la o înţelegere, primarul Dorin Chirtoacă nu exclude că va propune propriile candidaturi pentru funcţiile de viceprimari, fără să mai ţină cont de candidaturile negociate de cele patru partide necomuniste care au format coaliţia majoritară.
În şedinţa din 6 septembrie Chirtoacă a refuzat să propună candidaturile viceprimarilor la vot, motivând că are nevoie de timp să se clarifice dacă înţelegerile anterioare ale coaliţiei majoritare mai sunt valabile.