În paralel cu CCA şi un partid politic, amendamente la Codul Audiovizualului în scopul asigurării transparenţei proprietăţii mass-media propune şi Centrul pentru Jurnalism Independent, transmite IPN.
În cadrul unor discuţii pe marginea proiectului CJI, juristul Eugeniu Rîbca, expert în legislaţia mass-media, a menţionat că transparenţa în domeniul audiovizualului nu este un moft. Cele două direcţii pe care le propune CJI în proiect se referă la asigurarea transparenţei proprietăţii radiodifuzorilor în procesul de licenţiere şi în contextul prezentării rapoartelor anuale de activitate.
Eugeniu Rîbca a precizat că, în momentul în care cineva va dori să obţină o licenţă de emisie în domeniul audiovizualului sau o va prelungi, va trebui să prezinte informaţii despre proprietari. Noţiunea de proprietar este privită într-un context mai larg, nu doar în raport cu numele şi prenumele acelor persoane care sunt înregistrate mai mult sau mai puţin formal în calitate de fondator de societăţi cu răspundere limitată.
Jurista Tatiana Puiu a specificat că legea ar trebui să impună interdicţia de a oferi licenţă de emisie pentru radiodifuzorii din zonele offshore, pentru că astfel transparenţa instituţiilor media nu va fi asigurată pe deplin. Aceasta a mai spus că cetăţenii manifestă un mai mare interes anume faţă de aceste persoane şi nu de cele care activează pe teritoriul republicii.
După iniţiativa unui grup de deputaţi liberal-democraţi pentru modificarea Codului Audiovizualului, în sensul asigurării transparenţei proprietăţii mass-media, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Marian Pocaznoi, a declarat pentru IPN că şi CCA a elaborat un proiect de lege cu prevederi similare. Marian Pocaznoi a mai spus că la CCA nu a ajuns proiectul PLDM. Însă, dacă va fi necesar, CCA îl va susţine, eventual cu amendamente.