Societatea civilă are nevoie de mai multă comunicare directă cu cetăţenii, dar şi cu autorităţile. De această părere sunt participanţii la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional „Civic Fest”, deschisă astăzi, 24 septembrie, la Chişinău. Evenimentul va reuni, timp de trei zile, parteneri din Republica Moldova şi Uniunea Europeană pentru un dialog civic, schimb de idei, experienţă, bune practici şi proiecte de succes, transmite IPN.
Liliana Rotaru, reprezentanta Alianţei ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF), a declarat că Civic Fest 2014 se deobeşte de ediţia anterioară inclusiv prin faptul că va fi lansată campania de sensibilizare a opiniei publice şi de colectare de fonduri „O şcoală pentru toţi”, pentru susţinerea educaţiei inclusive. „Organizăm o campanie de sensibilizare pentru că am observam un lucru: uneori structurile sunt pregătite, uneori există şi finanţe, dar nu este pregătită comunitatea”, a explicat Liliana Rotaru, referindu-se la rezistenţa pe care o opun unii părinţii ideii de educaţie inclusivă.
Andrew Young, directorul reprezentaţei Institutului Naţional Democratic din SUA (NDI) în Moldova, a declarat că, potrivit unui sondaj NDI, 49% din moldoveni au puţină încredere în ONG-uri. „Este nevoie de o mai mare implicare a ONG-urilor pe teren. Ele trebuie să câştige încrederea cetăţenilor asumându-şi cauze care îi interesează pe aceştia”, a declarat Andrew Young.
Ana Mihailov, coordonator de program în cadrul Fundaţiei „Friedrich-Ebert-Stiftung”, a declarat că o democraţie funcţională are nevoie de oameni cu gândire democratică în fiecare domeniu de activitate. „În condiţiile în care încrederea în clasă politică este în descreştere, avem nevoie de organizaţii ale societăţii civile active pe teren, care să reprezinte interesele cetăţenilor de rând”, a mai spus Mihailov.
Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, a menţionat faptul că festivalul este important în contextul situaţiei politice din ţară, dar şi în contextul securităţii regionale. Sorin Mereacre şi-a exprimat îngrijorarea că Republica Moldova este vulnerabilă în faţa unor factori destabilizatori interni şi externi. În acest sens, el a accentuat faptul că societatea civilă trebuie să ajute cetăţeanul de rând să reziste şi să discearnă informaţia vehiculată în mass-media. În acest sens, a salutat faptul că un panel din cadrul Civic Fest va fi dedicat anume dezbaterii despre manipulare şi libertatea de exprimare în mass-media. De asemenea, directorul Fundaţiei Est-Europene a anunţat că premierul Iurie Leancă va participa vineri, timp de o oră, la o sesiune de dialog civic cu reprezentaţii societăţii civile.
Civic Fest este organizat şi implementat de către Asociaţia Obştească Synergetica Eur/Est, cu sprijinul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA, Fundaţia ERSTE din Austria, Fundaţia Friedrich Ebert în Moldova, Institutul Naţional Democratic (NDI) al SUA în Moldova, SOIR Moldova, Academia Nicolae Dumitrescu, Muzeul Naţional de Artă şi Teatrul de revistă „Ginta Latină”.