Circa 80 de istorii despre nerespectarea drepturilor copilului au fost prezentate de Grupul de lucru pentru monitorizarea Convenţiei privind drepturile copilului
78 de istorii despre nerespectarea drepturilor copilului în comunităţile din Moldova au fost prezentate de cei 26 de copii din Grupul de lucru pentru monitorizarea Convenţiei privind drepturile copilului, în cadrul atelierului organizat la Chişinău între 28 şi 30 august de către de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), transmite Info-Prim Neo.
Potrivit organizatorilor, în cadrul acestui atelier copiii au discutat, cu ajutorul unor experţi-adulţi, despre modul în care să-şi facă mai bine auzită vocea, iar informaţiile colectate de grup să ajungă în atenţia Guvernului, autorităţilor locale şi altor adulţi influenţi, astfel încât toate deciziile şi politicile acestora să înceapă cu dreptul – cu dreptul copilului. Copiii-experţi în drepturile copilului au exersat în timpul sesiunilor câteva instrumente de advocacy – scrierea unei scrisori de pledoarie, producerea unui poster, acordarea unui interviu în mass-media, elaborarea structurii pentru pagina Web a grupului de monitorizare etc. – toate bazate pe situaţiile pe care le-au descoperit în calitate de monitori în localităţile lor.
Istoriile colectate până acum, precum şi cele asupra cărora tinerii-experţi lucrează în prezent vor intra în raportul pentru 2008 al Grupului de lucru al copiilor pentru monitorizarea drepturilor copilului în Moldova.
Potrivit Danielei Platon, coordonator pentru monitorizare şi evaluare la CIDDC, până la următorul atelier anunţat pentru vacanţa de toamnă din noiembrie, membrii Grupului de lucru s-au angajat să monitorizeze în comunităţile lor dreptul copiilor la educaţie. Acesta a fost unul dintre subiectele menţionate cel mai des în tema de acasă pe care au prezentat-o în cadrul recentei sesiuni. Astfel, participanţii au fost instruiţi ce înseamnă indicatori adaptaţi pentru o monitorizare a copiilor şi s-au implicat în formularea acestora pentru dreptul la educaţie.
Copiii reuniţi în Grupul de lucru pentru monitorizarea drepturilor copilului au vârste cuprinse între 11 şi 15 ani şi reprezintă 12 regiuni ale ţării. Ideea creării unui grup de copii care să monitorizeze în mod permanent drepturile copilului în Moldova a fost formulată în primul raport al copiilor despre respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului, intitulat „Viaţa în ochii copilului” , lansat la 12 august.
Iniţiativa „Copiii monitorizează respectarea propriilor drepturi” este realizată de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, cu sprijinul acordat de Organizaţia Suedeză „Salvaţi Copiii”, Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova, Agenţia Suedeză de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Fundaţia SOROS Moldova.