Circa 700 de interpreţi participă la Festivalul „A ruginit frunza din vii”

Douăzeci şi două de coruri reprezentate de circa 700 de interpreţi din şapte ţări participă la Festivalul „A ruginit frunza din vii”, ajuns la ediţia a noua. Organizatorii festivalului au declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că accesul la toate evenimentele organizate este liber.

Ediţia a noua a Festivalului - Concurs Internaţional de Muzică Corală „A ruginit frunza din Vii” este organizată de Asociaţia Muzical-Corală din Moldova în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Fundaţia Est-Europeană. Elena Marian, preşedinta Asociaţiei Muzical-Corale din Moldova, a spus că este unicul eveniment major coral din Chişinău şi din ţară. La concursul din anul acesta vor participa coruri din Polonia, Slovacia, România, Ucraina, Letonia, Macedonia şi Republica Moldova. Numărul total al participanţilor şi spectatorilor va ajunge la 6000-7000 de persoane.

Festivalul are loc în perioada 27-30 octombrie. Deschiderea oficială este planificată pentru 27 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Ginta Latină. Ziua de Concurs este 28 octombrie, cu începere de la ora 10.00, la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei. Ziua de Muzică Naţională este 29 octombrie. Concertul va începe la ora 18.00, la Palatul Republicii. În ultima zi, corurile participante vor interpreta muzică sacră în bisericile din municipiul Chişinău, cu începere de la ora 11.00. Închiderea Festivalului Internaţional, pe 30 octombrie, va culmina cu înmânarea diplomelor şi  premiilor. Gala laureaţilor începe la ora 18.00 la Sala cu Orgă.

Elena Marian a remarcat că la ediţia din acest an vor participa mai multe personalităţi din muzica internaţională, printre care Zapro Zaprov din Macedonia, George Dumitriu din România, Serghei Savenco din Ucraina, Valentina Bolduratu şi Svetlana Postolachi din Moldova. În acest an, în pemieră, pentru toţi participanţii la festival va fi organizat un master-class de muzică corală de către Zapro Zaprov.

Dirijoarea Valentina Bolduratu, care a condus corul „Credo” al Ministerului Afacerilor Interne, profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, a spus că înainte în Republica Moldova arta corală era apreciată mai mult, dar după obţinerea independenţei s-a înregistrat un regres. În aceste condiţii, desfăşurarea unui astfel de eveniment este binevenită oferind astfel un nou suflu acestui tip de artă. Valentina Bolduratu a subliniat că mulţi interpreţi renumiţi îşi încep educaţia anume în cadrul corurilor, din aceste considerente această artă trebuie susţinută în continuare.

Oxana Filip, dirijoare a corului „Renaissance” al Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, a specificat că astfel de competiţii internaţionale sunt la fel de importante pentru interpreţii de muzică corală ca şi olimpiadele pentru sportivi. Aceste evenimente permit schimbul de experienţă, deprinderea unor noi tipuri de interpretare, îmbogăţirea repertoriului, dar şi stabilirea de noi relaţii utile. Oxana Filip a remarcat că corul „Renaissance” este laureat a 18 concursuri internaţionale şi de peste tot a venit doar cu locuri premiante fiind calificat ca un cor de elită.

  • elena marian despre festival.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.